Golfbestemming.nl

  Suggesties voor golftrips...

 

 

 

 

 

 

 

 

Meldrum House Golf Course
Wellicht om er wat rustig "in te komen" had Visit Scotland, die ons voor deze trip had uitgenodigd, als eerste te bezoeken bestemming gepland Meldrum House, Country Hotel & Golf Course. Zo'n 30 km ten noordwesten van Aberdeen troffen we deze sfeervolle plek. Het chique en uiterst comfortabele hotel is gevestigd in een eeuwenoud pand, de golfbaan die om het hotel heen in het golvende landschap ligt is nog relatief jong en dateert uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Het is een afwisselende parklandbaan die zich makkelijk laat bespelen. De fairways zijn er prettig breed, er zijn een aantal vijvers als waterhindernis die overigens niet lastig te nemen zijn.
De baan geeft de indruk gemaakt te zijn voor hotelgasten die zichzelf willen vermaken door lekker een balletje te slaan maar niet om een topprestatie te leveren. Kortom een mooie baan in een stijlvolle omgeving. In het clubhuis spant men zich in het de gasten naar de zin te maken. Anders dan in het klassieke hotel gebeurt dit hier in een moderne ambiance.
Na deze parklandbaan staan er drie linkscourses voor ons op het programma.  
http://www.meldrumhouse.com/


Cruden Bay Golf Club
Deze golfbaan kan gerust een klassieker worden genoemd. Hij dateert uit 1899 en is ontworpen door Old Tom Morris, de Schotse golflegende uit St. Andrews. Cruden Bay ligt op zo'n drie kwartier pal langs de kust rijdend naar het noorden vanaf Aberdeen. Door de duinen spelend kom je van hole tot hole eerst langs de bebouwing van het dorpje en later steeds dichter bij de zee. De teebox van hole 9 is er het hoogste punt van de baan en van daaruit heb je een prachtig zicht over de hele omgeving. Om op dit hoogste punt te komen moet een stevige klim gemaakt worden. Voor het overige is de baan slechts licht glooiend en goed te belopen. De baan is zeer afwisselend en zeker op de 2e 9 holes is het soms even zoeken naar de volgende teebox. Een enkele keer ben je hier gedwongen een blinde slag te doen maar overigens is de baan heel overzichtelijk. Putten is hier af en toe riskant omdat de greens allereerst supersnel zijn maar daarnaast regelmatig op een behoorlijk verhoogde terp liggen. Iets te hard putten en de bal verdwijnt niet alleen van de green maar vaak ook meters verder naar beneden
Heel attent is hier dat je bij inschrijving voor een ronde een klein flesje whisky mee krijgt met de naam van de golfclub erop. Het gebruik ervan is bij een serieuze ronde beter te mijden maar bij een ontspannen recreatieve ronde draagt het zeker bij aan het genoegen.
http://www.crudenbaygolfclub.co.uk/

Murcar Links Golf Club
Ook dit is een baan met inmiddels de nodige geschiedenis. De opening ervan vond plaats in 1909. De baan is gesitueerd net buiten de bebouwde kom aan de noordkant van Aberdeen. Net als bij Cruden Bay vormen de duinen hier het landschap waarin de baan is gesitueerd. Niet op het eerste gezicht maar wel bij het bespelen ervan blijkt er toch een flink verschil met de eerder besproken baan. De baan is ruiger, uitdagender en moeilijker. Vanaf nagenoeg ieder hole is de Noordzee hier te zien. Wat het hier lastig maakt (zeker bij een eerste kennismaking) is dat hier de nodige blinde holes zijn. Bestudering van het baangidsje helpt hier natuurlijk wel maar de situatie is toch altijd net wat anders dan je je op basis van de gids voorstelde. Het is zeker hier zaak de bal op de fairway te houden, de rough ernaast, veelal helmgras, weet ballen goed te verbergen en de gorse-struiken naast de baan zorgen meestal voor mooie gele bloemen maar zijn uiterst stekelig en nagenoeg ondoordringbaar. Een wel heel pittige en ruige tegenstander dus deze linksbaan.
http://www.murcarlinks.com/

 

 

 

 

 

Trump International Golf Links
Inmiddels heb ik op deze en andere trips al diverse linksbanen kunnen bezoeken en bespelen. Dat er ook een luxe linksbaan zou kunnen bestaan daar kon ik me eigenlijk niets bij voorstellen. Die gedachte is na het bezoek aan Trump International verdwenen. Bij mijn bezoek was het clubhuis nog niet helemaal gereed (zover ik kon zien zag het er al wel gelikt uit) maar voor het overige is alles op deze baan "af"! De aparte toegangsweg, gemarkeerd met statige klok, is al imposant. De baan ligt in de duinenrij aan de zee, waarbij de meeste holes, en daar zou je wellicht iets op aan kunnen merken, parallel aan de zee lopen. Op de baan zijn buggy's niet toegestaan. De spelers verplaatsen zich tussen de holes over drie meter brede onberispelijke graspaden met aftakkingen naar de diverse teeboxen. Bij mijn bezoek waren er vijf teeboxen met uiteenlopende afstanden bespeelbaar waarvan de langste, geheel in Trump-stijl, een gouden teebox is. De fairways zijn smetteloos en behoorlijk kort gemaaid, de greens zijn supersnel en de bunkers diep en soms talrijk. Op hole 18 tref je zelfs 18 bunkers. Het wuivende helmgras op de duinen naast de fairways completeert het schilderachtige aanzien van deze baan. Zonder mijn score te tellen heb ik deze baan gelopen en misschien daardoor maar zeker ook door de prachtige uitzichten en de superkwaliteit van deze baan heb ik hier met volle teugen genoten. Complimenten, Mr Trump!
http://www.trumpgolfscotland.com/

Tot zover mijn ervaring met 4 banen in dit gebied. Wetend dat Aberdeenshire hiernaast nog ruim dertig banen telt maakt deze regio een erg aantrekkelijke bestemming zeker voor golfers die het ruigere klimaat hier kunnen waarderen.

 

 

 

 

Voor allerlei nuttige informatie voor een bezoek aan Schotland bezoek de website van Visit Scotland!

terug naar boven

Cruden Bay Golf Club
Klik hier en vindt op de website van Visit Scotland volop nuttige informatie voor een trip naar Schotland!
Vertrouwd beeld langs de weg in Schotland
Op de Trump International Golf Links weet je wel hoe laat het is...
Trump International Golf Links
Trump International Golf Links
Trump International Golf Links
Trump International Golf Links
Trump International Golf Links met onberispelijke brede graspaden naar de diverse teeboxen
Potbunker op Murcar Links Golf Club
Murcar Links Golf Club
Stevige bries op Murcar Links Golf Club
Uizicht vanuit clubhuis van Murcar Links Golf Club
Voor achterop komende spelers op Cruden Bay Golf Club...
Hartversterking die aan spelers wordt meegegeven op Cruden Bay Golf Club
Cruden Bay Golf Club
Union Street in het centrum van Aberdeen
Teebox hole 9 Cruden Bay Golf Club
Clubhuis van Meldrum House Golf Course
Meldrum House Golf Course
Meldrum House Golf Course
Spreekt voor zich...
Cruden Bay Golf Club