Buitenwijk van Dubai
Burj al Arab, landmark van Dubai.
Het is bijna onvoorstelbaar: Op deze plek in de woestijn waar begin vorige eeuw nog slechts een bescheiden stadje lag waar de bewoners leefden van handel en parelvisserij besloot de sheik van dit emiraat in 1978 tot de bouw van een ongekend hoog gebouw van 39 etages: het World Trade Center Dubai. Achteraf bezien was dit het startpunt van een explosieve ontwikkeling tot de dynamische metropool die Dubai nu is. In 1975 woonden hier iets meer dan 180.000 inwoners, dat aantal is inmiddels gegroeid tot 2,2 miljoen.
Even overleg...
Veel van de ontwikkelingspotentie heeft men hier uiteraard te danken aan de vondst van olie in de bodem, maar dit verklaart zeker niet alles. Dubai heeft slechts een relatief bescheiden aandeel in de olierijkdom
gehad. De olie werd halverwege de jaren ‘60 ontdekt en de export ervan begon begin jaren ‘70 echt op gang te komen. In 1990 vormden de olie-inkomsten nog 24 % van het bruto nationaal produkt van Dubai maar nu is dat nog slechts 5 %. De economisch belangrijke sectoren zijn hier nu het toerisme, de luchtvaart, het onroerend goed en de financiële dienstverlening.
Een blik op de landkaart leert dat Dubai voor internationale en intercontinentale handel en verkeer een uitmuntende strategische
Golfbaan The Track Meydan
Dubai begin jaren '80
Dubai International, een der
drukste luchthavens ter wereld.
Uitzicht vanuit de Burj
Khalifa tijdens mijn bezoek dat samenviel met een zandstorm.
The Creek, het oude maritieme
centrum van Dubai.
positie heeft. De marketeers van Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij, rekenen voor dat vanuit Dubai binnen 8 uur 2/3 van de wereldbevolking bereikt kan worden.
De strategische ligging maakt Dubai ook tot een uiterst geschikte plek voor internationaal opererende bedrijven om hier bijeenkomsten met medewerkers,
Ouderwetse koffiewagen.
Tijdens overleg blijft men hiervan (slappe) koffie (met cichorei) schenken
totdat men zijn kopje ondersteboven plaatst.
managers, klanten enzovoort te beleggen. Ook dit heeft de regering van dit emiraat uitstekend begrepen. Er is hier dan ook een breed arsenaal aan conferentiemogelijkheden in alle mogelijke formaten te vinden. Bijvoorbeeld het al genoemde World Trade Center bestaat en floreert nog steeds, uiteraard inmiddels veel groter dan oorspronkelijk eind jaren ‘70.
Ook op het punt van luchtverkeer zijn de cijfers hier indrukwekkend. De luchthaven Dubai International was in 2014 een van de drukste luchthaven ter wereld met 70 miljoen passagiers. Op deze luchthaven staat een compleet terminalgebouw alleen bestemd voor vliegtuigen van het type Airbus A 380, het grootste bestaande passagiersvliegtuig.
Internationale bedrijven gebruiken Dubai en zijn vele voorzieningen ook vaak om incentive bijeenkomsten voor (grote) groepen personeelsleden te organiseren. Onlangs belegde een Amerikaans cosmetica bedrijf hier een bijeenkomst voor het totale personeel: Men was met 14.500 personen te gast. En eerlijk is eerlijk: in Dubai was men van dit aantal toch ook wel onder de indruk.
Nagenoeg alles is hier verbazend.
Skyline Dubai
’s-Werelds hoogste gebouw, de Burj Khalifa, is onontkoombaar in de imposante skyline van de stad. Onwaarschijnlijk als je voor een ontbijt wordt uitgenodigd in restaurant At.mosphere in de toren op 422 meter hoogte. Laten we nu juist de pech hebben dat op deze ochtend een heuse zandstorm woedde. Veel uitzicht was er dus helaas niet maar toch wel sensationeel en het moet wel hoog geweest zijn want we kunnen getuigen dat de tocht met de lift (ofschoon bijna de snelste ter wereld) een volle minuut lang duurde. Deze wolkenkrabber ligt overigens naast de Dubai Mall, die 1200 winkels en een aquarium huisvest en een kunstmatig vijver met fontein. De toren is de hoogste en het winkelcentrum, het aquarium en de fontein zijn de grootste ter wereld!
Voorbereiding Camel Polo
Het palmeiland Jumeirah is een van de nieuwe landaanwinsten voor de kust. Bij het betreden kon ik een licht gevoel van trots niet onderdrukken omdat dit nieuwe land met name door
Men is hier dol op zoetigheid
Nederlandse baggeraars is gecreëerd. Dit hele schiereiland staat vol met imposante grote stijlvolle appartementsgebouwen en zo’n 4.000 vrijstaande villa’s. De rand rondom de “palm”, een soort rondweg zou je kunnen zeggen, kent daarnaast een flink aantal grote hotels. Al met al een mega investering van een zeer groot aantal eigenaars. Na een lichte dip in 2008 2009 is de waarde van al dit onroerend goed in een
sterk stijgende lijn omhoog gegaan. Ik waag me niet aan een becijfering van de waarde van dit geheel maar vast staat dat deze cijfers duizelingwekkend zijn. Toch ook een teken van vertrouwen van investeerders van over de hele wereld.
Wat de gasten en/of de toeristen hier verder geboden kan worden kan hier met geen mogelijkheid volledig worden aangeduid, het is overweldigend veel. Een greep:
Strandgenoegens met nagenoeg gegarandeerd prachtig weer, waterrecreatieparken met bijvoorbeeld de meest spectaculaire waterglijbanen, de hoogste toren ter wereld met twee uitzichtplatforms, diverse soukhs en de grootste shopping mall ter wereld (met immens aquarium en ijsbaan), een overdekte skipiste, mogelijkheden paardenraces dan wel kamelenraces te bezoeken, desgewenst zelf (samen met een jockey) kamelenpolo te spelen, met een watervliegtuig Dubai en omgeving te verkennen.
Dubai, het is ongelooflijk!
Futuristische glasgevel van
Hotel Meydan vergt acrobatische glazenwassers.
Wel buikdanseres in het
overigens preutse Dubai. De aanwezige autochtonen genieten volop mee.
Golfbaan bij het Meydan Hotel
Clubhuis Golfbaan The Track Meydan
Golfbaan The Track Meydan
Gelukkig had ik tijdens mijn bezoek ook de gelegenheid een golfbaan te bezoeken. Het betreft de The Track Meydan, een 9 holes baan bij het Meydan Hotel. Het clubhuis en de proshop bevinden zich in hetzelfde complex als eerdergenoemd hotel en de hoofdtribune van de Meydan paardenracebaan. (Sorry, nog enkele superlatieven: Het gebouw waarin genoemde zaken en nog het een en ander zijn ondergebracht is het langste ter wereld: 1,6 km lang en op de Meydan Racebaan is jaarlijks de hoogste geldprijs in de paardenracesport te winnen: 10 miljoen dollar.) Manager Phil Dobson (enkele jaren geleden nog operational manager op The Belfry bij Birmingham met 54 holes) showde me met zichtbaar genoegen de door Peter Harradine ontworpen baan. Het bermuda gras kleurt de baan mooi donkergroen maar vereist wel steeds een zuivere impact want bij een iets te vette slag blokkeert het staalwol achtige gras meteen de swing. Verrassend (maar waar verbaas je je nog over in dit land?) is dat nagenoeg iedere hole hier aan een waterpartij ligt terwijl dit alles toch op woestijngrond is gerealiseerd. Alles bijeen een heerlijke baan met aan de horizon de skyline van de stad. Niet onvermeld mag tenslotte blijven dat deze baan desgewenst ook ’s-nachts te bespelen is. Voor verlichting is gezorgd!
Golfbaan The Track Meyudan
Filevorming in de woestijn