Afslaan am Rhein …

Golfervaringen bij Düsseldorf

Düsseldorf, de hoofdstad van Noord-Rijnland-Westfalen, is feitelijk maar net over de Nederlandse grens, zo’n 50 km van Roermond gelegen. Eerlijk gezegd veronderstelde ik dat deze stad onderdeel was van de grote stedelijke agglomeratie van het Ruhrgebied, maar Düsseldorfers wezen mij er fijntjes maar beslist op dat de stad ten zuiden daarvan is gelegen. Eigenlijk kijken ze wat neer op de inwoners van de industriesteden in het Ruhrgebied zoals Duisburg, Oberhausen en Essen. Düsseldorf is veeleer een witteboordenstad, het bestuurscentrum. In commercieel opzicht is het zeker ook een gewichtige. Veel grote internationale ondernemingen hebben hier hun zetel. Daarnaast is het ook de stad van de mode. Jaarlijks vindt hier de grootste modebeurs van de wereld plaats.
Als uitgaanscentrum heeft de stad ook het nodige te bieden. De Altstadt is een begrip men hoeft er maar eens geweest te zijn om te begrijpen waarom. Het is in feite het oude stadscentrum voor een groot deel bestaand uit goed geconserveerde oude bebouwing met vaak smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes. Talrijke kroegen zijn hier te vinden en daarom wordt de Altstadt wel de "längste Theke der Welt" (de langste bar van de wereld) genoemd.
De Altstadt grenst aan de Rijn en op de oever daarvan is een lange Rheinpromenade aangelegd. Bij aangenaam weer is het hier heerlijk flaneren terwijl men ondertussen kleine maar ook imposant grote vaartuigen vlak langs zich ziet passeren. Is het weer wat minder dan zijn er volop terrassen aan het water vanwaar men - in de nodige beschutting -  van het fraaie zicht op deze waterweg kan genieten.
Uiteraard bevinden zich in het stadcentrum alle denkbare grote en kleine winkels maar de stad onderscheidt zich van andere steden door de aanwezigheid van de chique Königsallee, de winkelstraat die grandeur uitstraalt en waarop de Düsseldorfers terecht trots zijn.
In Düsseldorf en de directe omgeving van de stad zijn er minstens zeven golfbanen. We bezochten en bespeelden er daarvan twee om een indruk te geven van golfmogelijkheden hier.

Golf Club Grevenmühle

Op ongeveer 20 minuten rijden vanuit het stadscentrum van Düsseldorf naar het noordoosten ligt deze ruim bemeten golfclub, aangeleund tegen het plaatsje Homberg. De baan bereikt men vanaf de parkeerplaats altijd via het moderne en grote clubhuis. De faciliteiten voor de leden en gastspelers zijn hier ruim bemeten. Het clubhuis kent diverse fitnessruimten met apparatuur, men heeft een staf van fysiotherapeuten en masseurs en in het complex bevindt zich een restaurant dat aan maximaal 200 gasten een plaats biedt. De baan zelf is van een uitstekende kwaliteit, de fairways zijn mooi breed en de greens lopen maximaal. Opvallend kenmerk is de geaccidenteerdheid van het terrein. Anders gezegd: In het parcours moet zodanig geklommen en gedaald worden dat een goede conditie vereist is om hier met plezier te kunnen spelen. Zo wordt de aanwezigheid van de genoemde staf weer heel verklaarbaar. Daarnaast mag niet onvermeld blijven de quasi nonchalant langs de baan voorkomende perceeltjes met uitbundig bloeiende wilde planten. Het is uiteraard zaak hier met de bal ver van te blijven en zolang men daarin slaagt, is het een extra op deze op zich al schitterende baan. http://www.grevenmuehle.de/

Meer beoordelingen van deze baan op: 

Düsseldorfer Golf Club

Deze uit 1961 daterende club is er trots op de oudste golfclub van Düsseldorf te zijn. De baan ligt op 12 km vanaf de Königsallee in hartje van de stad bij het plaatsje Ratingen ten noorden van Düsseldorf. Bij de aanleg is men destijds grondig te werk gegaan dwz het oorspronkelijk nagenoeg boomloze agrarische gebied is toentertijd beplant met 24.000 (!) bomen. Dit resulteert er nu bijna 50 jaar later in dat de fairways en greens zijn omzoomd door volwassen naaldbomen, berken, essen en kersenbomen. Dit alles bijeen zorgt uiteraard voor een perfect parkdecor. Ook hier is sprake van een heuvelachtige baan. Tot en met hole 11 valt het, zeker in vergelijking met de Grevenmühle-baan, nog wel mee met het klimmen en dalen van het parcours maar in het laatste gedeelte komen enkel venijnige klimmetjes voor. Met name hole 15 is hierbij spectaculair. Dit is een par 3 van slechts 134 meter waarbij de green vlak achter een vijver is gesitueerd. Het venijnige is dat men hier voor de (gele) afslag tot naar schatting zo’n 30 meter boven het niveau van de green moet klimmen. Even wachten met afslaan dus tot men weer geheel op adem is! Voor hole 16, een par 5 van 459 meter, geldt weer iets dergelijks, zij het dat de klim hier minder hoog is. Bij deze hole is het zaak de drive goed vanaf de hogere teebox door een nauwe passage op de fairway te plaatsen.
Zoals eerder gezegd is het gehele terrein geaccidenteerd wat voor Nederlandse spelers die vaak minder heuvelachtige banen gewend zijn een extra handicap met zich brengt: In deze omstandigheden zijn de greens buitengewoon moeilijk te lezen. Voor de Duitse ingezetenen, die met dit verschijnsel bekend zijn, is dan ook een vast motto: “Zwei mal schauen spart zwei Putts!” Na een ronde op de Düsseldorfer Golf Club gaat men dit pas echt op zijn waarde schatten. http://www.duesseldorfer-golf-club.de/.

Meer beoordelingen van deze baan op: 

 

terug naar boven

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
.
Driving Range Düsseldorfer Golf Club heeft eigentijds dak
Düsseldorfer Golf Club
Clubhuis Golf Club Grevenmühle
Düsseldorf am Rhein
Bloemen op de baan bij Golf Club Grevenmühle