Engelse countrysite, Colchester en omgeving

Stel je voor: met de muziek van een klassiek cd'tje op de achtergrond rustig toeren op kronkelige kleine weggetjes in de Engelse countrysite. Af en toe passeer je een eeuwenoud dromerig plaatsje met vakwerkhuizen van werkelijk eeuwen oud altijd met een pub en vaak ook met, hoe klein het plaatsje ook is, een kerk van het formaat kathedraal. Het is alsof je je in een levend decor van een Dickens verhaal bevindt. Dat kan volop bij onze Engelse buren in het achterland van Harwich de omgeving van Colchester, feitelijk, kijk maar op de kaart, het dichtst bij Nederland gelegen stukje Engeland.

Colchester, ooit hoofdstad van Engeland Colchester blijkt een levendige wel erg oude stad. Ooit hebben de Romeinen hier hun eerste vestigingsplaats gemaakt en in die tijd is deze stad ook een korte periode de hoofdstad van Engeland geweest. Men is er trots op die Romeinse geschiedenis die hier en daar nog tastbaar aanwezig is. Grote delen van de Romeinse muur om de stad bestaan nog steeds en archeologische delen van het oude grote amfitheater zijn nog te bezichtigen. Maar hoe leuk het ook in het dynamische oude centrum van Colchester is, wij prefereren de countrysite.

Jam van Wilkin & Sons Al toerend in de buurt van Colchester treffen we in Tiptree de over de hele wereld vermaarde fabriek van Wilkin & Sons de kampioen van de jammakers in Engeland. Men gelooft er bij dit bedrijf in dat op cruciale punten in de jamfabricage handwerk niet kan worden ontbeert (waar in andere fabriek bijna alles machinaal gebeurt) Wilkin en Sons is dan ook een belangrijke werkgever voor voornamelijk lokale medewerkers uit Tiptree en omgeving. Gelukkig kent men op het bedrijf ook een vrij toegankelijk museum en een tearoom waar met versgebakken scones de jamprodukten kunnen worden geproefd.

Crown Plaza Resort Colchester Five Lakes In het midden van de countrysite, ver van enige bebouwde kom, treffen we het het Crown Plaza Resort Colchester Five Lakes. Anders dan de naam doet vermoeden ligt dit resort 16 km van Colchester en dichter bij het pittoreske havenplaatsje Maldon. Het resort met twee 18 holes parklandbanen blijkt een populaire bestemming voor veel golfers. We troffen er diverse clubs van (voornamelijk) mannen die hier een basis vonden voor een meerdaagse golfmeeting. De twee banen, The Lakes en The Links, zijn gelegen in een nagenoeg vlak terrein. We bespeelden The Lakes en merkten dat het een prettige baan is met de mogelijkheid voor hogere handicappers om hier een mooie score te behalen.

Dicht bij Nederland Op deze baan komen bij diverse holes waterhindernissen in het spel. De Links course is iets korter heeft minder waterhindernissen en lijkt daardoor de iets eenvoudiger van de twee maar enkele smalle fairways kunnen hier weer voor problemen zorgen. Alles bijeen: Een mooie goed onderhouden golfambiance met prima faciliteiten rondom de banen en eigenlijk zo dichtbij: Na de overtocht van Hoek van Holland naar Harwich maar zo’n 50 km!¬† http://www.cpcolchester.co.uk/five-lakes/five-lakes-golf-course

Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa Tamara Unwin straalt een en al enthousiasme uit als ze vertelt over de nog maar betrekkelijk korte maar succesvolle geschiedenis van haar Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa. De boerendochter is trots op haar inmiddels overleden ouders die in 1972 de stap namen om met het nodige geleende geld een deel van hun boerenbedrijf om te zetten naar een golfbaan. Inmiddels wordt het bedrijf bestiert door Tamara, haar twee zussen, broer en neef en dat alles met zichtbaar succes. Het geheel omvat nu (nog steeds) een fruitkwekerij, twee 18 holes golfbanen met een goede reputatie, een hotel met 80 kamers, een indoor zwembad met Spa, een modern geoutilleerd fitnessbedrijf en recent 5 splinternieuwe, luxueuze lodges die ieder van 2 tot 10 personen onderdak bieden. In deze economisch niet echt voorspoedige tijden heeft de familie deze nieuwe investering toch aangedurfd en waarschijnlijk terecht als men ziet hoe men van het geheel een succes blijkt te kunnen maken.

Druk bezochte banen Met beide, ook tijdens ons bezoek, druk bezochte golfbanen, de Constable Course en de Gainsborough Course hebben we kennis kunnen maken. Beide zijn gesitueerd een een schilderachtig landschap met behoorlijke hoogteverschillen. (De term schilderachtig kan hier ernstig worden genomen want de omgeving staat bekend als Constable Country naar John Constable een vermaarde engelse landschapsschilder die hier, blijkens zijn werken, veel inspiratie heeft gevonden.) Het is hier geen uitzondering om een blinde hole tegen te komen. De fairways zijn prachtig ruim en op de laaggelegen gedeelten van de golvende fairways treft men vaak een venijnig slootje. De greens zijn behoorlijk snel en vertonen nergens slechte plek. Door de hoogteverschillen doet de baan een behoorlijke aanslag op de conditie, maar desgewenst zijn¬† buggies ruim voorhanden. Op beide banen wordt de ronde afgesloten met een fantastische uitsmijter: een par 3 over ruim water vlak voor het terras van het clubhuis. Na zo’n ronde is het heerlijk en comfortabel ontwinden in het gezellige clubhuis met zoals gezegd prachtig en spannend gezicht op de laatste holes. Gelet op zowel de banen als de rest van het gebodene in Stoke by Nayland is dit voor mij een topper onder de golfresorts! http://www.stokebynayland.com/golf

Meer beoordelingen van deze baan op:     

 

terug naar boven

  
Bejaarde winkelruiten in Colchester
Luxueuze lodges op Stoke by Nayland
Elke vrijdagavond Jazz Club in Stoke by Nayland Hotel
Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa
Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa
Hole 18 Gainsborough Course Stoke by Nayland
Tamara Unwin
Tijdens onze ronde op de Constable Course barstte een hagel- en donderbui los!
Crown Plaza Resort Colchester Five Lakes
... aan de kade van Maldon
Crown Plaza Resort Colchester Five Lakes
Logo Wilkin & Sons
Museum Wilkin & Sons
Wapen van Colchester
Stoke by Nayland Hotel, Golf & Spa
Doorkijkje in Colchester