Royal St. Georges Golfclub

Dover Castle, van binnen en van buiten de moeite waard!

Clubhuis

Royal Cinq Ports Golf Club

Golf spelen op de white cliffs of Dover...


Vanaf de Nederlands-Belgische grens is het twee en een half uur rijden naar Duinkerken. Van daaruit een ontspannende DFDS-boottocht (de ferry heeft wifi aan boord dus er hoeft je van het wereldgebeuren niets te ontgaan) van zo'n twee uur over het kanaal en je rijdt Engeland binnen (links natuurlijk!). Wie bijtijds van huis vertrekt kan 's-middags al in Kent op de golfbaan staan.

Clubgebouwen Royal St. Georges Golfclub


Royal St. Georges Golfclub


Dat was ook voor ons het geval: We sloegen af op meteen wel een heel speciale baan de Royal St. Georges Golfclub in Sandwich, bekend van diverse British Opens die hier zijn gespeeld (de laatste in 2011) en wereldberoemd uit de film Goldfinger. Het is een klassieke links baan deels direkt aan zee gelegen. Alles op de club ademt iets van voorname chique en is van hoge kwaliteit. Het viel ons op dat het erg rustig was op deze baan, De caddymaster verduidelijkte ons dat dit niet ongewoon was immers: “Our members prefer quiet circumstances!” Het heeft wel iets om hier rustig door het clubhuis te dwalen: De gang naar de lounge en het restaurant kan rustig een klein museum genoemd worden vol met foto's, anekdotes en attributen van beroemde spelers. De baan is licht glooiend en kent diverse blinde holes. Anders dan de fairways zijn de greens over het algemeen redelijk vlak en supersnel.


Dover Castle


Naast golf heeft Kent de voor (golf-)toerist nog heel veel andere boeiende attracties. Een daarvan is Dover Castle. De plaats Dover is met zijn haven natuurlijk van groot gewicht maar helaas voor de stad: Het is geen toeristentrekpleister. Het middeleeuwse grote kasteel dat boven de stad uittorent is echter een magneet van de eerste orde. Het bouwwerk (eigenlijk de verzameling bouwwerken) is op zich al imposant maar in deze bouwwerken en in de vele tunnels eronder zijn diverse levendige exposities m.n. over de krijgsgeschiedenis van het Britse Wereldrijk. De moeite waard!


Royal Cinq Ports Golf Club


Al weer een club met een rijke historie (opgericht in 1892) en ook dit is een linksbaan. De clubleden van Cinq Ports zijn nu extra trots op hun baan omdat hij, in hun ogen, sedert enkele jaren weer een echte linksbaan genoemd mag worden. Volgens de puriteinen op dit gebied moet de bodem van zo'n baan uit arme turf bestaan en zijn vele linksbanen eigenlijk parkland courses aan zee. Een decenium terug ontdekte men dat de bodem van de eigen baan eigenlijk te groen en vruchtbaar was. Er is daarop met de nodige vaart een deskundige ingehuurd die een zesjaren plan voor verarming van de bodem heeft gemaakt en uitgevoerd. Men gebruikt nu 30% van de hoeveelheid water en 10% van de bemesting die eerder bij het onderhoud werd ingezet. Het resultaat: Een bodem van prima arme turf!

Royal St. Georges Golfclub

Royal Cinq Ports Golf Club

Scones met clotted cream bijvoorbeeld bij Tiny Tim in Canterbury


Diepgelegen green


De baan ligt pal aan Zee daarvan slechts gescheiden door een lage zeedijk. Terwijl we er speelden stond er een flinke bries uit zee (niet ongebruikelijk wist men ons te melden) en dit maakt het bespelen pittig. Zeker als men weet dat tussen de teebox en de fairway vaak een flinke strook rough ligt, niet onbespeelbaar maar toch! Hier en daar is er wat luwte zoals bij de green van hole 5. Deze green ligt in een flink diepe kom zodanig dat er flink lange vlaggenstok nodig is om bij het aanspelen de hole aan te duiden.
Het clubhuis in Cinq Ports heeft wel iets van een sociëteit. De leden komen er blijkbaar graag en veel; de meesten in clubblazer en das.

Hole 5 Royal Cinq Ports Golf Club


Canterbury


Na onze ronde op deze baan vonden we gelukkig tijd voor een bezoek aan Canterbury. Dit blijkt een leuke, betrekkelijk welvarende stad (een heel verschil met Dover) met een levendig historisch centrum. Absolute aanrader is om in dit centrum bij Tiny Tims Tearoom thee met scones of koffie met bijvoorbeeld Victoria Spongecake te gebruiken. Onvergetelijk! Daarnaast is een bezoek aan de kathedraal zeker aan te bevelen en als u geluk heeft, zoals wij, kunt u tegelijk een optreden van het kathedrale koor bijwonen. Praktische tip: aan de rand van het centrum kunt u op een P+R parkeren en voor 2 pond 50 wordt u vervolgens naar het centrum gebracht en weer opgehaald.

Kathedraal van Canterbury

Princes Golf Club

Lodges bij Princes Golf Club


Princes Golf Club


De volgende linksbaan op onze bezoeklijst. Ook hier weer een oude club met veel tradities en gelegen pal naast de eerdergenoemde baan van de Royal St. George. Om deze baan te bereiken moet gebruik gemaakt worden van een privé tolweg met heuse slagboom en verkeersdrempels. Maar geen nood: Voor golfers geldt een ontheffing! De baan van Princes Golf club bestaat uit drie maal 9 holes: De Shore, de Dunes en de Himalaya. De eerste twee hebben we bespeeld en die 

bleken te bestaan uit mooi in elkaar gevlochten lussen van 9 holes. Wat hier opvalt is dat de fairways volop golvende glooiing vertonen. Het is net alsof een zware deining van de vlak ernaast gelegen zee zich op de baan heeft vastgeklonken. De rough lijkt hier op het eerste oog heel toegankelijk maar in de praktijk blijkt het er toch erg lastig zoeken. De greens zijn ook hier weer ongelofelijk snel. Toen we ons na een ronde strijd tegen onze eigen beperkingen en de baan weer in het gezellige clubhuis meldden konden we de balans opmaken en vaststellen dat we een illusie en drie ballen armer waren maar dat we volop hadden genoten!

Princes Golf Club


Comfortabele lodges


Gedurende ons verblijf in Kent logeerden we in de splinternieuw lodges van Princes Golf Club aan dezelfde eerdergenoemde tolweg langs de zee. Comfortabele rust is hier gegarandeerd. In deze lodges bevinden zich luxueuze 4 persoonappartementen. Van hier uit heeft men direct zicht op zowel de baan van Royal St Georges als Princes golfbaan. Men kan hier dus heerlijk dromen over golf en bij wakker worden lijkt de droom te kunnen worden voortgezet.Voor wie overigens een meer rustiek onderkomen zoekt troffen we in Deal Wirth de St. Crispin Inn een oergezellige pub waar het homemade food een hoge standaard heeft en waar ook een 6-tal gastenkamers beschikbaar zijn.

Princes Golf Club

Littlestone Golf Club

Chart Hills Golf Club

Deze watertoren vormt landmark bij Littlestone Golf Club


Littlestone Golf Club


De vierde linksbaan waarmee we kennis maakten ligt een stukje onder Dover. De Littlestone Golf Club heeft zijn eeuwfeest inmiddels al weer ruim achter zich gelaten (1888). Het is een genoegen te neuzen in de rijke geschiedenis van deze club. Dieptepunt daarin heeft de WO II gevormd toen de baan gesloten was en deze, direct aan de frontlijn gelegen, door bommen en een neerstortend vliegtuig getroffen was. Heden ten dage is de baan vooral vermaard door de hoge kwaliteit van de greens. Ook de rest is geheel in orde wat ook blijkt dat deze baan steevast onder de top 100 van Engelse banen wordt genoemd.

Littlestone Golf Club


Chart Hills Golf Club


De enige parklandbaan in Kent die we bezochten. Dit is een golfbaan met een echt Amerikaans karakter. Meteen bij aankomst op de baan wordt dit al duidelijk doordat er een bag drop plaats is gemarkeerd waar de golftas kan worden aangenomen voordat de speler zijn auto parkeert. De rest van de entourage en clubhuis getuigt ervan dat comfort hoog in het vaandel staat en er niet met krappe beurs is geïnvesteerd. De baan wordt vooral gekenmerkt door het uitzonderlijk hoog aantal bunkers die veelal op een rij naast de fairways zijn geplaatst en dus bij redelijk “recht uit-slaan” het spel niet te zeer hoeven te hinderen. Signature hole is Hole 17 een prachtige korte par 3 met een eilandgreen.

Clubhuis Chart Hills Golf Club

Littlestone Golf Club

Chart Hills Golf Club