Voorjaar op wijnvelden van Margaux

Golf Blue Green Pessac


Golfen en genieten tussen de wijngaarden…


Acquitaine, grofweg de regio in het zuidwesten van Frankrijk met als hoofdstad Bordeaux, is een populaire vakantiebestemming, maar staat niet echt als golfbestemming bekend. Dat zou in de toekomst best eens kunnen wijzigen want bij een rondgang  is ons gebleken dat hier fantastische golfbanen voorhanden zijn.


Golf Blue Green Pessac

Golf Blue Green Pessac

Comfortabel onderkomen

in de Triangle d'Or in Bordeaux

Ook de geestelijkheid maakt graag een ochtendwandeling langs de Gironde

Verdekt opgesteld schitterende villa's langs de baan van Garden Golf Lacanau

Chateau des Vigiers Golf & Country Club, hole 9 Le Lac

Saint Emilion

In de voorraadkelder van Planète Bordeaux

Na aankomst op vliegveld Merignac bij Bordeaux kan al snel afgeslagen worden want op nog geen kwartier rijden vanaf deze luchthaven treffen we golfbaan Golf de Pessac. Het blijkt een uitstekende baan om een tour langs diverse banen in de regio mee te beginnen. Hij is erg ruim van opzet wat vooral te merken is aan de brede fairways die begrensd worden door heel bespeelbare rough. Het terrein is nagenoeg geheel vlak en kent diverse waterhindernissen. Op de baan is de nodige beplanting in de vorm van oude grote en kleinere jonge bomen. Dit blijkt nog het resultaat van 1999 toen in een grote storm vele bomen sneuvelden.. Sindsdien zijn er ruim 3000 herplant. De baan is prima onderhouden en kent strakke, snelle greens. 

Wel jammer dat, zo viel ons op, veel spelers het repareren van pitchmarks achterwege laten of dat hooguit “met de franse slag doen”. Lastig was tenslotte dat de laatste hole 18 was moeilijk te vinden bleek, zeker als je, al vermoeid na 17 holes, uitkijkt naar de laatste en vooral naar hole 19.


Triangle d’Or


Na een smakelijke franse maaltijd in Brasserie d’Orléanskonden we voor een overnachting terecht in Best Western Bordeaux Bayonne Etche-Ona midden in de Triangle d’Or, een deel van het

oude stadshart van Bordeaux. Het is een net en redelijk geprijsd hotel dat ideaal is gesitueerd voor de start van een stadswandeling. Bij zo’n rondgang valt op dat de stad naast de nodige historisch interessante gebouwen veel pleinen en pleintjes in de luwte met uitnodigende terassen kent. Vergeet bij zo’n wandeling niet even te flaneren langs de Garonne om te genieten van het schitterende stadsaanzicht met onder andere de verrassende Mirroir d’Eau ter hoogte van de Pont de Pierre.  


Garden Golf Lacanau


Het vergt een autorit van ongeveer een uur door bebost en dun bevolkt gebied om vanuit het centrum van Bordeaux naar de Golfclub van Lacanau Ocean te rijden. Deze golfbaan is uitgelegd in een bebost gebied. Afgezien van enkele klim- en daalgedeelten met name aan het begin en het einde van de golfronde is dit ook een redelijk vlakke baan.  De fairways zijn hier nagenoeg steeds omzoomd door volwassen naaldbomen. (Met enige regelmaat was gedurende onze ronde ook een tok-geluid hoorbaar). 
Na deze ronde vonden we voor een nacht onderdak in het naast de baan gelegen gerieflijke, moderne Best Western Golf Hotel Lacanau. Interessant zijn de packages voor greenfees met overnachting in dit hotel in boutique stijl. (Wat vindt u van een vuurrode badkamer?)


Golf in Bordeaux


Een goed overzicht met 13 golfbanen binnen anderhalf uur vanaf Bordeaux biedt de website Golf in Bordeaux. Op dit adres zijn ook interessante aanbiedingen en golfpassen voor dit gebied te vinden. De drie banen die we bespeelden zijn hierop ook aangegeven. Twee andere banen van deze 13 hebben we niet bespeeld maar slechts kort bezocht. Golf du Medoc , naar verluid een van de topbanen in dit gebied, was tot onze spijt niet beschikbaar maar maak te bij onze vluchtige kennismaking wel een fantastische indruk. Ook niet gespeeld maar wel bezocht hebben we daarnaast Golf de Margaux . Deze baan ligt tussen de wijnvelden met deze befaamde naam. De baan grenst aan de Gironde en kent ook verder in het parcours opvallend veel waterhindernissen.


Chateau des Vigiers Golf & Country Club


Tenslotte zo’n 80 km sturen naar het oosten bezochten we deze befaamde Golf & Country Club. Het meer dan 4 eeuwen oude kasteel was tot een bouwval vervallen toen de Zweed Lars Petterson er eind jaren 80 zijn oog op liet vallen. Sindsdien is het kasteel ontwikkeld tot een aantrekkelijk 4-sterren hotel met Spa en Wellness centrum, twee goed aangeschreven restaurants en een golfbaan bestaande uit 3 lussen van 9 holes. Overnachten kan in het kasteel zelf maar desgewenst ook in appartementen die in een klassiek bijgebouw zijn gerealiseerd of in Le Relais, een comfortabel modern hotel waarvan het exterieur de vorm heeft van een in dit landschap bekende tabaksschuur. We bespeelden twee van de drie 9-holes-lussen Les Vignes en Le Lac. Het is een baan gelegen deels in de bossen en deels tussen de pruimenbomen die afgezien van enkele pittige klimmetjes nagenoeg vlak is. Op deze baan komen zowel hoge als lage handicappers tot hun recht. Het parcours is erg goed onderhouden maar vooral de aanleg in het landschap oogst bewondering. De laatste hole van Le Lac waar we onze ronde pal voor het kasteel afrondden is zonder twijfel de mooiste slothole die ik ken. Deze pittige par 4 (stroke index 2) is een dogleg met een fikse afdaling halverwege, een grote laterale waterhindernis en een schitterend zicht op het kasteel achter de green.

Chateau des Vigiers Golf & Country Club

Saint Emilion

Kloostergang in Saint Emilion

Op de rit van Golf des Vigiers terug naar Bordeaux grepen we even de kans een bezoek te brengen aan het schilderachtige Saint Emilion gelegen midden tussen de wijngaarden. Het blijkt er inderdaad schilderachtig maar tegelijk is het een toeristenmagneet. Wel een visite waard maar niet te lang blijven dachten wij. Alle nationaliteiten drommen hier in grote aantallen samen. Horecapersoneel ergert zich hier

kennelijk soms ook aan want toen we een kopje koffie op een terras bestelde was de serveerster bijna geïrriteerd dat we haar aandacht vroegen.


Planète Bordeaux


Bezoekers met belangstelling voor het product van deze regio, de wijn, kunnen natuurlijk op vele wijzen hiermee kennismaken. Een bezoek aan een cave of wijnhuis is dan niet ongebruikelijk maar welke dan te kiezen? Een alternatief? Op 20 autominuten van Bordeaux ontdekten we Planète Bordeaux een wijninformatiecentrum waar bezoekers van alles te weten kunnen komen over wijn, de produktie ervan, de diverse smaken, de locatie van de diverse wijnhuizen en nog veel meer.  In dit educatieve en tegelijk recreatieve centrum is alles op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd en daarnaast is het hier mogelijk tegen zeer aantrekkelijke prijzen uit een ruim assortiment Bordeaux (Superieur) wijnen aan te schaffen. Voor veel inwoners van dit gebied zelf is dit een favoriet inkooppunt! Een aanrader dus voor een bezoek aan dit gebied.

Golf Blue Green Pessac

Le Mirroir d'Eau, een laagje van een halve cm water

Lunch wordt bijna geserveerd bij op terras bij hole 18 Garden Golf Lacanau

Chateau des Vigiers Golf & Country Club

Chateau des Vigiers Golf & Country Club

Volop buggies maar geen starttijd beschikbaar op Golf du Medoc