Lille Grand Place


Deze foto, gekregen van Bureau Tourisme ©KELAGOPIAN, is te mooi om te laten liggen!

Wapen gemeente Cannes

Golf Oppio Valbonne

Golf Grande Bastide

Eend op de fairway, merk, type en bouwjaar onbekend.


Golf aan de Côte d’Azur


Na een comfortabele vlucht van goed anderhalf uur met Transavia belandde ik van het frisse regenachtige Nederland aan de stralende Côte d’Azur. Direct naast de uitgang van het luchthavengebouw stond de expresse-bus Nice - Cannes al gereed. Ieder half uur vertrekt vanaf het vliegveld in Nice een dergelijke bus die je in ruim een half uur naar de Boulevard de la Croisette in Cannes brengt. Het grote genieten kan hier meteen een aanvang nemen. Een eerste wandeling op de boulevard met uitzicht op strand en Middellandse Zee gebruik ik om te acclimatiseren aan de paradijselijke omstandigheden hier. Vanwege allereerst het gemiddeld hoge aantal zonuren en de exotische ligging werkt Cannes een magneet voor de (zeer) rijken onder ons maar ook voor meer modale toeristen. De stad (van 70.000 inwoners)  is op grote aantallen berekend want er zijn 130 hotels in alle prijsklassen. De grote vijfsterren hotels direct aan de boulevard met daartussen de winkels van de exclusieve merken zijn er toonbeelden van grote luxe. Maar achter de boulevard zijn gezellige winkelstraten met betaalbare zaken te vinden zoals de Rue d’Antibes. Het oude stadscentrum hoger op een heuvel gelegen wordt gekenmerkt door uiterst sfeervolle kronkelige straatjes en een kleurrijke overdekte markt. Het is hier heerlijk dwalen met natuurlijk af en toe een stop bij een knus café of restaurant.  
Ik heb het geluk hier te zijn uitgenodigd deel te nemen aan een meeting van een internationale groep golfjournalisten om een indruk te krijgen wat hier onder meer op het gebied van golf te bieden is. Binnen een straal van 30 km zijn er hier 30 golfbanen. Drie daarvan gaan we bezoeken en bespelen.  

Golf Oppio Valbonne


Golf Oppio Valbonne


Op ongeveer een kwartier rijden vanuit Cannes de heuvels van het binnenland in ligt deze uit 1966 daterende baan ontworpen door Donald Harradine. Het clubhuis en het hotel Château de la Bégude**** liggen hier centraal op het 220 hectare grote terrein. De heuvelachtige baan biedt holes die omzoomd zijn door vaak eeuwenoude bomen. Het historisch karakter wordt er onderstreept door het eerdergenoemde hotel dat gehuisvest is in een gebouw dat dateert uit de 17e eeuw en overblijfselen van een aquaduct uit de Romeinse tijd. De behoorlijk onderhouden baan heeft zeker voor een speler die er voor het eerst een ronde loopt wel een paar verrassingen. Doordat de baan is ingepast in de natuurlijke omgeving hebben de holes 4 en 6 een S-bocht-karakter (of zo u wilt: een dubbele dogleg en hole 7 zou je bijna een dogleg met een haarspeldbocht kunnen noemen. Al met al is het hier prettig spelen. Na de ronde is een stop in het clubhuis, zo mogelijk op het terras, ook een groot genoegen. De kok verstaat er zijn vak zo durf ik te verzekeren!

Golf Oppio Valbonne


Golf de la Grande Bastide


Niet ver van de hiervoor beschreven baan maar gelegen in een wat vlakker gebied treffen we deze uit 1990 daterende baan. Ook hier is een vermaard architect aan het werk geweest: Cabel B. Robinson. Deze baan is ideaal voor de amateur die nogal eens met zijn richtinggevoel worstelt: De fairways zijn hier heerlijk breed en ook als de fairway wordt gemist dan is de bal meestal redelijk eenvoudig terug te vinden. Lastig is hier nu weer dat er flink wat bunkers zijn (een voorliefde van deze architect) waarvan er een (naast hole 10) beter als een zandvlakte kan worden aangeduid. Ook kent deze baan, anders dan de vorige, de nodige waterpartijen. De panorama’s die hier onderweg te genieten zijn op Grasse, Opio and Châteauneuf de Grasse  zijn werkelijk fenomenaal. Het moderne clubhuis vormt een prima ambiance voor een evaluatie terwijl er genoten kan worden van de binnenkomst van spelers op de met grote bunkers verdedigde green van hole 18.


Golf du Claux Amic


Vanuit Cannes gezien troffen we de volgende baan zowel geografisch als qua hoogte boven de parfumstad Grasse. Zeker het laatste deel van de route geeft een stevige klim en boven aangekomen is dat ook meteen te merken aan de temperatuur. Het is hier gauw twee a drie graden lager dan direct aan de kust. De op een hoogvlakte gelegen baan is gesitueerd in een bosrijke omgeving. Bij de baanaanleg hadden voor ondergetekende best een paar bomen meer gerooid kunnen worden. De afslagen zijn op diverse holes van het formaat “sleutelgat” en daarbij komt dat de bodem eronder rotsachtig is. Nagenoeg alle speklers raken hierbij wel eens een boom maar als de bal daarbij vervolgens de bodem raakt schiet hij vaak alle kanten op. Dit verhoogt de spelvreugde uiteraard niet. Bij ons bezoek was de kwaliteit van de baan prima op orde. In de bosrijke omgeving is het heerlijk rustig spelen. Rustig genoeg blijkbaar ook voor enkele reeën die vlakbij ons rustig over de baan kuierden. De hooggelegen baan biedt zeker vanaf hole 12 een prachtig uitzicht op het 20 km verder gelegen Cannes en de Lerins eilanden voor de kust.


Grasse

Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Rotterdam en

Eindhoven naar Nice v.v.!

Boulevard langs de oude haven van Cannes

Golf Oppio Valbonne

Golf Grande Bastide

Grasse


Het stadje Grasse is in het voorgaande al enkele keren genoemd en met reden. Het pittoreske stadje met zijn middeleeuwse centrum is een bezoek zeker waard. Interessant is daarbij een bezoek te brengen aan Musée International de la Parfumerie waar een compleet beeld van de geschiedenis, de fabricage en het huidige gebruik van parfums

geboden wordt. Dat de creatie van een parfum een complexe aangelegenheid is kunt u zelf ervaren bij de firma Galimard die liefhebbers de gelegenheid biedt – onder deskundige begeleiding – zelf een parfum samen te stellen.


Alles bij elkaar is het de moeite waard om, al is het maar voor korte tijd, de trip naar deze heerlijke bestemming te ondernemen. Voor de reis(tijd) hoeft u het niet te laten. In goed anderhalf uur brengt Transavia u van Rotterdam of Amsterdam naar Nice en van het vliegveld daar bent u in een half uur tijd in Cannes.

Wat mij betreft kan het motto dus zijn: “Vermijd gehannes, ga snel naar Cannes!”