Golf Dolce Chantilly

Golf de Belle Dune

Golf du Val Secret


Drie golfbanen in Picardië


De regio Picardië die een groot deel van Frankrijk ten noorden van Parijs beslaat heeft (golfende) toeristen veel te bieden. Van het zeer ruime aanbod van banen in deze regio verkenden we er drie.

Chateau ThierryChateau Thierry is een dromerig klein stadje aan de Marne op zo’n 80 km ten noordoosten van Parijs. Het maakt nog juist deel uit van de streek die zich tot de geboortegrond van de champagne mag rekenen. Het fameuze champagnehuis Pannier is hier gevestigd en heeft zijn rijkgevulde kelders ondergebracht in een uitgestrekte eeuwenoude steengroeve. www.champagnepannier.com   Even buiten het stadje is de golfbaan van Golf du Val Secret te vinden.


Jean de la Fontaine


De holes op deze baan hebben alle een naam van een van de fabels van Jean de la Fontaine. Dat is geheel in stijl omdat deze beroemde schrijver geboren en opgegroeid is in Chateau Thierry. .Bovendien had de vader van de schrijver (in de 17e eeuw) als rentmeester het beheer over de bossen en de waterpartijen rond de stad. De band van het golfterrein met de familie De la Fontaine is dus meer dan symbolisch.


Golf du Val Secret


Bij aankomst op een zonnig middaguur troffen we naast een nieuwe golfshop met moderne kleedkamers een gezellig clubhuis van oudere datum. Buiten op het terras zat een flinke groep spelers, die kennelijk hun ronde al achter de rug hadden, van de lunch te genieten op een levendige en toch relaxte manier, zoals Fransen dat kunnen. Op de 19e hole was alles dus wel in orde! En nu de baan. De eerste holes waren op zich OK maar niet buitengewoon. Zeker hole 1 niet waar (kennelijk tijdelijk) de hole vervangen was door een exemplaar dat de doorsnee van een kleine emmer had. Wel makkelijk natuurlijk, maar niet de bedoeling. Na de eerste vijf holes die op een relatief open en vlak terrein lagen veranderde de omgeving. Het werd bosrijker en meer geaccidenteerd.

Golf du Val Secret


Electrocar


Bij het bereiken van dat deel van de baan waren we blij met onze keuze voor een electrocar. Naarmate onze ronde vorderde werden we enthousiaster over hetgeen deze baan te bieden heeft. Water speelt geen hoofdrol op deze baan met uitzondering van de holes 9 en 10 waarbij het centrale meertje afhankelijk van de gekozen route in ieder geval de nodige tientallen meters moet worden gekruist. Hole 17 blijkt een hole waarbij vanaf de hoger gelegen afslag een compleet bosje over een behoorlijke afstand moet worden overspeeld. Achteraf kunnen we stellen: We hebben hier een verborgen juweeltje van een baan getroffen die we, niet alleen vanwege de link met De la Fontaine, durven aan te duiden als: Fabuleus! www.golfvalsecret.com


Chantilly


Chantilly is een plaatsnaam die ieder die via de A1 naar Parijs rijdt bekend voorkomt. In feite is dit een luxueuze voorstad van de lichtstad met een imposant kasteel. Voor golfers is Chantilly een prachtige bestemming. In en om deze plaats vindt men meer dan tien golfbanen (waarvan enkele besloten clubs).

Wij bespeelden er de baan van de Dolce Chantilly Golf Club, gelegen bij het Dolce Hotel aan de noordkant van de plaats niet ver van het genoemde kasteel. De entree naar het hotel en de golfbaan is majestueus en veelbelovend. Dichterbij gekomen is wel te zien dat de tand des tijds het clubhuis, zeer riant en statig uit de verte, niet ongemoeid heeft gelaten.


Golf Dolce Chantilly


De baan valt uiteen in twee gedeelten. Een deel is aangelegd naast het hotel en het genoemde clubhuis. Het omvat de holes 1 & 9 en 10 & 18. In feite vormen ze vier betrekkelijk oninteressante holes die wel weer de aantrekkelijkheid hebben dat ze een mooi plaatje bieden met het klassieke hotel / clubhuis op de achtergrond. Voor de andere 14 holes moet een wandeling gemaakt worden naar een ruim terrein dat over het algemeen vlak is en voor een klein deel bebost. De holes op dit deel van het parcours zijn ruim en water komt nauwelijks in het spel. Het is een prima baan voor beginners omdat de fairways heerlijk breed zijn en de rough redelijk toegankelijk. Voor de gevorderde speler biedt de baan echter niet veel uitdaging of het moet zijn de flinke wandelafstanden die tussen bepaalde delen van de baan moeten worden afgelegd! 

Golf de Belle Dune


Golf de Belle Dune


Geheel aan de westkant van Picardië, bij het deel van de regio dat aan Het Kanaal grenst vinden we in Fort Mahon de baan van Golf de Belle Dune. Deze baan is gesitueerd in een bebost duinlandschap vlak bij de zee. Een dergelijke baan wordt wel aangeduid als inland-linkscourse. Het is een pittige geaccidenteerde baan zowel de moeite van het aanzien als het bespelen meer dan waard. Ondanks het feit dat de baan intensief wordt bespeeld, vooral bij Engelsen is de baan zeer populair, is de kwaliteit van zowel de fairways als de greens uitstekend. De holes liggen zeker niet “recht-toe-recht-aan” maar slingeren zich verrassend door het natuurgebied. Voor wie de baan niet kent doemen onderweg ook de nodige verrassingen op. Het is geen baan waar men de eerste keer direct een topscore boekt.

Vakantiehuizen


Op enkele plaatsen rond de baan treft men complexen vakantiehuizen. Ofschoon een dergelijke bebouwing meestal geen verrijking voor de baan vormt valt dat hier toch mee vooral omdat er gekozen is voor een architectuur met een grote variatie in huisjes die met elkaar een kleurrijk geheel vormen. 


Opaalkust


De baan van Golf de Belle Dune is de zuidelijkste van een serie schitterende golfbanen aan de Côte d’Opale die zich uitstrekt van de Belgische kust tot aan de baai van de Somme. Deze banen zijn vanuit Nederland in enkele uren te bereiken en vormen met elkaar een fantastisch reisdoel voor een golfvakantie met een grote variatie aan baansoorten. Meer informatie hierover en een interessante aanbieding voor een serie greenfees op deze banen vindt men op www.golfencotedopale.com.

Een goed startpunt voor wie nadere informatie zoekt: www.noordfrankrijk.nl

Golf de Belle Dune