Flight van vijf personen???!!

Afdalin van de Aiguille

(top naast de Mont Blanc

Golf Les Gets

Meribel


Golfen aan de voet van de Mont Blanc ...


... Dat kan in Chamonix! De kunst is hier je bij het spel niet te laten afleiden door het imposante gezicht op Europa’s hoogste berg. Met een internationale groep journalisten bespeelden we de baan van Golfclub Chamonix Mont Blanc en nog twee andere hoger gelegen banen in het gebied Savoye Mont Blanc. Ons is wel duidelijk geworden dat dit wintersportgebied in de zomer een uitstekende golfbestemming is geworden.

 

Golfclub Chamonix Mont Blanc


Net buiten het chique stadje vinden we de door Robert Trent Jones Sr. ontworpen baan van deze golfclub. Het riviertje de Arve met steenkoud grijsblauw water doorsnijdt deze golfbaan met enig geraas. Sterker nog: De fairways van vier holes kruisen deze stroom. Daarnaast vertonen zich ook nog een klein beekje en een vijver op deze baan, dus water komt hier volop in het spel. Afgezien van de genoemde waterhindernissen wordt de speler hier niet veel in de weg gelegd. Sterker nog, de opzet van het geheel is ruim en blind holes of lastige hellingen ontbreken hier. De fairways zijn van een prima kwaliteit evenals de greens die hier (i.t.t. de hogergelegen banen) supersnel zijn. Door het ontbreken van serieuze hoogteverschillen is deze baan goed met een trolley of zelfs de tas op de rug te belopen. Kortom alle mogelijkheden om hier in dit imposante decor tot een uitstekende score te komen. Dat dit mij bij mijn bezoek in het geheel niet lukte zegt waarschijnlijk alles over mijzelf als golfer of zou die hoge berg me toch teveel uit mijn spel hebben gehaald? www.golfdechamonix.com


Les Gets


Sinds 1995 kent deze wintersportplaats op ruim een uur rijden van Geneve en (voor Tour de France liefhebbers) in de buurt van Morzine een 18-holes golfbaan in een bosrijke omgeving. Het is een pittige uitdaging om deze holes met succes te bespelen. De baan is zeer geaccidenteerd en een electrocar is hier dus ook erg aan te bevelen. Afgezien van de teeboxen en de greens zijn hier weinig vlakke gedeelten te bespeuren. Naast het heuvelachtig karakter van de baan zijn er ook diverse waterhindernissen die het spel bemoeilijken (of moet ik zeggen verlevendigen?). Het Alpendecor van deze baan is ook hier weer indrukwekkend. Op de hoogst gelegen afslag (hole 7) is zelfs de Mont Blanc te zien, sterker nog: het advies is om op deze dogleg in de richting van deze beroemde top af te slaan. Zo’n advies is ook wel gewenst omdat het een blinde hole betreft. Het lot wilde dat ik deze baan uitstekend bespeelde en met 36 stablefordpunten in het clubhuis kwam terwijl mijn flightgenoten de 30 punten nauwelijks haalden. Het is daarom misschien wat gekleurd als ik zeg dat dit een wel heel pittige baan is (Het maakt mijn eigen score indrukwekkender!) Over de sfeer en het gebodene in het clubhuis waren we allen eens: Formidable! www.golflesgets.com

Clubhuis Golf Les Gets


Meribel


In het zuiden van de regio vinden we Meribel (met La Plagne en Val-Thorens in de buurt). Als skicentrum in de winter kent deze plaats zeer ruime faciliteiten getuige alleen al de talrijke kabelbanen die gelukkig ook in de zomertijd tijd deels in functie zijn. Vanuit Meribel (dat op zich al op 1450 meter hoogte ligt) met kabelbaan en stoeltjeslift naar boven "geklommen“ heeft me een prachtig zicht op het chaletdorpje en de iets boven het dorpje gelegen golfbaan. Alles in deze plaats is op de toerist en zijn welbevinden gericht. Meribel is in de tweede helft van de vorige eeuw als wintersportcentrum “opgericht” en kent daarom ook niet een oud centrum met kerk, dorpspomp en dergelijke. Van eigen inwoners telt Meribel er slechts 109. Voor welgestelde gasten is het “The place to be” getuige ook het feit dat het plaatsje een eigen vliegveldje (met verharde baan!) kent.
Naast dit vliegveldje ligt de golfbaan van Meribel. Over deze baan valt geen onvertogen woord te zeggen wat onverlet laat dat hij pittig is in diverse opzichten. Het gebruik van een
een electrocar is op deze baan eigenlijk wel een noodzaak. Zo zijn de afstanden tussen de verschillende holes is soms zeer aanzienlijk maar daarnaast moet men weten dat het verschil tussen het hoogste (1850 m)en het laagste (1565 m) punt van de baan bijna 300 (!) meter is. Over het algemeen zijn de fairways comfortabel breed en van goede kwaliteit. De greens zijn ook ruim en goed bespeelbaar ofschoon ze relatief traag zijn. Dit heeft alles te maken met het soort gras dat op deze hoogte op de greens is ingezaaid, wist de manager ons te vertellen. (ook op de hooggelegen baan van Les Gets hadden we hiermee te maken). Waterpartijen zijn er slechts op twee plaatsen in de baan maar wel heel strategisch geplaatst. De ervaring leert dat men er goed aan doet om op hole 1 bij de afslag met een kort ijzer voor de hindernis te blijven of nauwkeurig met een drive te mikken. Op de holes 11 t/m 14 moet men gewoon nauwkeurig spelen om natte voeten te vermijden.
Het clubhuis is opvallend bescheiden voor deze prestigieuze baan maar horeca faciliteiten zijn volop (en goed) voorhanden bij het restaurant naast de entree van de baan.


Het is knap wat men hier voor golfers heeft gerealiseerd in een gebied waar sneeuw voor een groot deel van het jaar het beeld bepaald. Chapeau! Savoye Mont Blanc! Deze kan gerust in de lijst van prima golfbestemmingen worden opgenomen.

Relevante weblinks: Savoie Mont-Blanc Tourisme http://savoie-mont-blanc.com 

 

Golfclub Chamonix Mont Blanc

Golf Les Gets

Stukje golfbaan en vliegveld van Meribel