Chateau Hotel du Monard bij Golf Domaine de la Valdaine

Albon - Senaud Golf met op de achtergrond Chateau de Senaud

Wapen van noga-stad Montelimar

Hotelkamer bij Albon - Senaud Golf

Golf Domaine de la Valdaine

Golf Domaine de la Valdaine

Golf de Corrençon en Vercors

Weg door de Gorge de la Bourne

Rustende wandelaars op de baan van Golf de Corrençon en Vercors


Mooie golfstops langs de Autoroute du Soleil


Talloze landgenoten snellen, met name in de zomertijd, naar het zuiden van Frankrijk via de A7 de Autoroute du Soleil. Reizigers

via deze route hebben na het passeren van Lyon ongetwijfeld de indruk dat ze “er bijna zijn” en volgen hun reflex om het gaspedaal nog even nadrukkelijk in

te trappen. Toch is het de moeite waard in dit gebied even een afslag van de

 autoroute te kiezen. Wij ontdekten er in het departement Drôme voor golfers, twee uitdagende mogelijkheden.


Albon- Senaud Golf


De eerste “ontdekking” ligt zo’n 50 km ten zuiden van Lyon. Verwacht hier geen grote luxe maar alles wat nodig is voor een leuk golftripje is er aanwezig. Het hotel http://www.bestwestern-hoteldugolf-albon.com/ligt vlak naast de golfbaan, kent ruime kamers en biedt een prima uitgangspunt voor een rondje golf. http://www.golf-albon.com/fr/accueil.html De baan is gelegen rond een oud chateau dat gerust monumentaal genoemd kan worden maar inmiddels wel wat onderhoud behoeft. De ronde start met een eerste hole die, op zich niet heel moeilijk, toch uitdagend genoemd kan worden. Het betreft een par 3 waarbij vanaf een behoorlijke verhoging over een waterhindernis geslagen moet worden op een green die niet veel dieper dan een meter of 15 is. Niet direct geruststellend dus voor de wat hogere handicapper.

Alban - Senaud Golf


Avontuur


Nadien wordt de baan wat ruimer zij het dat men, er voor de eerste keer spelend, zich af en toe afvraagt hoe de hole er precies uitziet. In die zin is de baan, positief bekeken, ook best avontuurlijk. Later bijvoorbeeld bij hole 5 komt opnieuw uitdagend water in het spel maar over het geheel genomen is de baan, ook voor hogere handicapper, goed te spelen. Afgezien van enkele holes is de baan redelijk vlak. Ook zonder buggy komt men hier goed rond. Leuke en goed onderhouden baan dus hier. Het clubhuis is wel wat gedateerd maar heeft een gezellig terras en biedt een goede plek voor evaluatie.


Golf Domaine de la Valdaine


Het Domaine de la Valdaine http://www.domainedelavaldaine.com is een hotel met golfbaan pal langs de Autoroute du Soleil gelegen. Het complex ligt net buiten Montelimar, de stad van de noga. Een bezoekje aan deze gezellige stad is eigenlijk een must. Vanaf de nodige terrassen langs de dwars door deze plaats gaande route national heeft men van onder een platanen afdak goed zicht op het levendige verkeer dat zich door het stadje wurmt. Op het Valdaine complex is het 3-sterren Chateau Hotel du Monard wat eigentijdser dan het vorige en zeker het restaurant en het bijbehorende terras zien er aanlokkelijk uit met direct zicht op de greens van hole 9 en hole 18. 


Hoorbare Autoroute


Een deel van de baan loopt pal langs de snelweg. Dat is ook wel te horen. Zeker vrachtauto's kunnen daar hinderlijk gehorig zijn. Naarmate men verder van de weg komt wordt de hinder veel minder. De baan begint met een aantal redelijke recht-toe-recht-aan holes wat de indruk geeft dat een perfecte score bereikbaar is. Dat verandert allengs zeker in de tweede lus van negen holes blijkt de baan heel verrassend en tegelijk heel pittig te zijn.


Golf de Corrençon en Vercors


Voor Golf de Corrençon rijden we een stuk verder vanaf de A7 naar het Oosten. Deze bestemming ligt dus niet direct in de

nabijheid van de A7 maar is een omweg voor wie er de tijd voor heeft zeker waard. Vooral het laatste stuk van deze route is schitterend als men door de Gorge de la Bourne dit berglandschap binnenrijdt. Voertuigen mogen hier niet hoger dan 3,5 meter zijn en onderweg begrijpt u waarom. Zowel

Dit bord bleek niet overbodig in de Gorge de la Bourne

Corrençon als het vlakbij gelegen Villard de Lans zijn buiten het winterseizoen betrekkelijk rustige dromerige bergdorpen. Met name heel veel bergwandelaars houden ervan van hieruit hun hart op te halen in de uitgestrekte bossen en wandelpaden op schitterende bergflanken. Ook de golfbaan van Golf de Corrençon ligt (deels) in zo’n uitgestrekt bergwoud. 


Eigen ontwerp


Van verkeer is hier op deze baan niets te horen. Het enige dat hier beluisterd kan worden is de wind als die er al is en het getjilp en gefluit van de vogels. Het is verbazend hoe de inwoners van Corrençon zelf zo’n ruime baan hebben weten te creëren op een berghelling. Slechts voor de definitieve plaatsbepaling van greens en bunkers heeft men een golfarchitect ingehuurd. Het is bijna ongelofelijk dat hier een baan van zo hoge kwaliteit kan worden geboden in een gebied dat een groot deel van het jaar met een flink pak sneeuw is bedekt. De baan kent een afwisseling van zeer ruime fairways met prachtige panorama’s en beschutte fairways omgeven door hoge dennenbomen. Hole 18 is een mooie uitsmijter: Vanaf een teebox moet op deze par 3 op een 120 meter verder maar veel lagere green worden geslagen. Welke stok hiervoor te nemen? Het bleek een vraag die ons bij de nazit nog lang bezig hield.


Franse gourmands


Eten en drinken zijn, zoals overal natuurlijk, zeker in Frankrijk zaken van groot gewicht. De Fransen slagen er vaak in om van iedere maaltijd een feestje te maken. Zo ervoeren wij dat ook gedurende deze ronde door de Rhone Alpes regio. Eén ervaring was daarbij wel heel speciaal en daarom meld ik hierbij graag mijn ervaring in de bergen van de Vercors.


Auberge de Malaterre


Vanuit Villard de Lans een flink stuk omhoog de bergen in troffen we een refuge, een berghut die in dit geval was omgetoverd tot een auberge. Nee niet zomaar een herberg maar een die heksen graag als uitvalsbasis gebruiken. De hut waarin electriciteit totaal ontbreekt. Boven de voordeur is al een heks op een bezemsteel uitgebeeld. Op de frisse lenteavond brandt de open haard er en met kaarslicht wordt de ruimte verlicht. De gastvrouw ontvangt ons in de kledij waarin zij haar grootmoeder vroeger heeft gekend. Ze blijkt een interessant vertelster en een dame die graag nieuwe dingen onderneemt. Naast uitbaatster van een herberg op zo’n afgelegen plek (iets wat voorwaar ondernemingszin vergt) maakt ze eerder grote reizen en deed aan parachutespringen en sportvliegen.

Bloeiende rough: Zorg dat je er buiten blijft!


Heksen


Haar man is volop bezig in de keuken en tovert diverse eenvoudige maar smakelijke en zeker ook voedzame gerechten op tafel. Culinaire hoogstandjes mag je het niet noemen en hoe ze er uit zien valt bij kaarslicht lastig te boordelen maar met de smakelijke wijn bleek alles zeer goed te verteren. Ondertussen onderhoudt de gastvrouw zich graag en met plezier met de gasten en vertelt onder meer over de diverse heksenrituelen die hier op gezette tijden worden gehouden. Tijdens ons bezoek was er ook in de herberg een lokaal echtpaar waarvan de man accordeon speelde en de vrouw lokale traditionals en evergreens zong. We hadden er een onvergetelijke avond. http://www.malaterre.fr/


Enfin…


Niet meteen doorjakkeren naar de Mediterranée zouden we reizigers zuiden dus willen voorhouden. Een stop in Rhône Alpes is de moeite waard!

Hole 18 Golf de Corrençon en Vercors

Rhône-Alpes Tourisme – www.rhonealpes-tourisme.com

Autoroute du Soleil:

Traject Parijs - Beaune - Lyon (A6)

Traject Lyon - Orange - Marseille (A7)

Albon - Senaud Golf

Lastige hole 12 Golf Domaine de la Valdaine

Golf Domaine de la Valdaine

Golf de Corrençon en Vercors

Weg door de Gorge de la Bourne

Gastvrouw bij Auberge de la Malaterre