Haven van Saint Peter Port

GC Pierre Park Hotel

Wapen Guernsey

Dit bord op Royal Guernsey GC spreekt voor zich


Golfen op Guernsey


Heel lastig vond ik het om me, voorafgaand aan mijn bezoek, een voorstelling te maken van het op een na grootste van de Kanaaleilanden. Er was natuurlijk de nodige informatie voorhanden: een eiland gelegen midden in de warme golfstroom, gekend om zijn prachtige kusten en geliefd met name bij wandelaars. Daar was nog bijgekomen de nummer één notering in de 2009 top 5 van belastingparadijzen volgens Quote. Ondanks al deze info was ik nog steeds razend nieuwsgierig toen ik met mijn collega-golfjournalist arriveerde op deze, binnen Europa toch wel exotische, bestemming. Na vier dagen intensief rondkijken en natuurlijk kennismaken met de diverse golffaciliteiten op het eiland kan ik met overtuiging melden: Een bezoek aan Guernsey (wat mij betreft met een set golfstokken) is zeker de moeite waard!


Bevolkingsdichtheid


Eigenlijk is het niet eens zo groot: In oppervlakte is het vergelijkbaar met Terschelling. Het aantal inwoners van Guernsey is echter wel 10 keer zo groot als die van ons vaderlandse eiland: ongeveer 64.000. De bevolkingsdichtheid van Guernsey is (zeker in theorie) hoog, zelfs twee maal die van Nederland. Een deel van de huizen is echter in handen van “buitenstaanders” die veel van hun tijd elders spenderen.


Doorgaand verkeer


Uitgestrekte natuurgebieden ontbreken dus de dorpjes, of parishes zoals men daar zegt, liggen redelijk dicht bij elkaar. Het wegennet is prima maar aangetekend moet worden dat de wegen en straten over het algemeen smal zijn. Slechts een deel van de wegen is bestemd voor “doorgaand verkeer” (als je daar al van kunt spreken op een eiland?!), het eiland kent ook nog een heel stelsel van “ruettes” uiterst smalle vaak schilderachtige weggetjes. Guernsey is ook een welvarend eiland.


Huizenprijzen


Overduidelijk is dat deze bestemming niet alleen een meteorologisch maar vooral ook fiscaal aantrekkelijk klimaat 

kent. De uiterst lage belastingen hebben er toe geleid dat veel rijken hier een (al dan niet tweede of derde) huis hebben aangeschaft. En dan te weten dat een huis op de zogenaamde “open market”, waarop

in tegenstelling tot de “local market” huizen vrij verhandelbaar zijn, in het eerste kwartaal van 2008 gemiddeld 1,4 miljoen GBP deed. Vaak is zo’n behuizing niet meer dan een appartement of een bescheiden cottage. (Ter vergelijking: op de ook al krappe local market was de gemiddelde prijs 325.000 GBP).


Rust


Bij dit alles kan het indrukwekkende natuurlijke decor dat gevormd wordt door met name de kusten van het eiland niet onvermeld blijven. Daar komt bij dat, doordat iedereen als het ware beseft op een eiland te leven, hectiek ontbreekt. Slechts een enkele keer zag ik dat dit rustige beeld werd verstoord als in het pittoreske hoofdstadje Port St.John een ijverige bediende in, opvallend in zo’n omgeving, grijs pak met stropdas haastig een kantoorgebouw in- of uitliep. Voor de inwoners van Guernsey is dit wellicht een geruststellend beeld: De financiële dienstverlening is nog steeds druk in de weer. Voor het eiland is dit namelijk de belangrijkste economische sector: bijna 22% van de werkenden is actief in deze branche. En nog een indicatie van dit belang: Het eiland kent een vaste luchtlijn naar Zurich!


Golf Club Pierre Park Hotel


Direct achter het charmante Pierre Park hotel waar we gedurende ons verblijf een comfortabel onderdak vonden vindt men de 9-holes par-3-golfcourse. Het blijkt een lastige opgave om deze baan zonder kleerscheuren met een nette score te spelen. Het parcours begint en eindigt bij een fikse waterpartij en slingert zich vervolgens langs diverse hellingen. De baan ligt in een soort kom welke een weldadige luwte en geborgenheid biedt.


Members lounge


Een uitgebreide hole 19 ontbreekt op deze baan, maar voor hapjes, drankjes en een prettig terras kan men uiteraard terecht bij het Pierre Park Hotel. Voor de harde kern onder de leden is in het bescheiden clubhuis nog wel een members-lounge met uitzicht op de door water omringde laatste hole. Het is een ruimte die gevuld is met foto’s bekers en oude fauteuils met de sfeer van een studentenkamer; de leden voelen zich hier thuis!


Hotel, Golf & Country Club La Grande Mare


Deze golfbaan is gelegen aan de westkust van het eiland. De baan is een ontwerp van de vermaarde golfarchitect Martin Hawltree. Ofschoon de baan gebouwd is in een veengebied dat van oorsprong weinig interessants te bieden had treffen we nu een leuke afwisselend parcours inmiddels voorzien van de nodige aanplant en zelfs een klein bos aan de buitengrens van de baan.


Sloten


Uiteraard, we spreken hier over een veenbodem, is er ook het nodige water in de baan. Voor een deel is dat duidelijk herkenbaar in de vorm van een paar grote vijvers (die in twee gevallen ook gekruist moeten worden) maar voor een ander deel vindt water zijn weg in de vorm van sloten die op diverse plaatsen de fairways kruisen. De baan is ruim van opzet en ook voor hogere handicappers goed bespeelbaar. De greens zijn redelijk snel en kwalitatief heel behoorlijk maar de fairways zijn nogal hobbelig en zeker niet gladgeschoren.


Hole 19: Hotel


Alles bij elkaar een leuke en interessante baan maar nog niet een met kampioenschapkwaliteiten. Het hotel fungeert als hole 19 en doet dat prima, helemaal in de traditie van wat een Engels clubhuis te bieden heeft.

    

Golf Course L’Ancresse Common


Deze baan is de home-course van de Royal Guernsey Golf Club en l’Ancresse Golf Club. Gelegen op de noordpunt van het eiland is dit een echte links course. Vanaf vrijwel alle holes is de zee zichtbaar en de zeewind voelbaar. Op de dag van ons bezoek waaide het meer dan een klein beetje en onder die omstandigheden is het lastig de bal goed op de baan te houden. De fairways zijn over het algemeen behoorlijk breed maar met veel wind en ondoordringbare rough (met stekels) aan de randen ervan hebben we toch voortijdig van enkele ballen afscheid moeten nemen.


Overstekend verkeer


Op enkele plaatsen wordt de fairway gekruist door een weg (met nog redelijk wat verkeer) zodat de afslagen daar ook nog nauwkeurig getimed moesten worden. Afgezien daarvan is het een schitterende kwalitatief ook goede golfbaan. De eilanders hebben reden er trots op te zijn.


Reiswijzer


Op de heenweg zijn we gereisd met Easyjet (www.easyjet.com) naar Gatwick en vandaar met Air Aurigny, dat Guernsey als thuisbasis heeft. (www.aurigny.com). Terug konden we gebruik maken van een comfortabele VLM-chartervlucht georganiseerd door Sunair Vakanties in Alphen aan de Rijn (www.sunair.nl ). Sunair biedt deze chartervluchten aan van april t/m september en verschaft zo een verbinding Guernsey – Rotterdam v.v. van iets meer dan 1,5 uur.


Algemene info Guernsey: www.visitguernsey.com

l'Ancresse GC Auto's kruisen de fairway

Entree Pierre Park Hotel

Golf & Country Club La Grande Mare