Uitzicht vanaf Narin & Portnoo Golf Club

Try some whiskey with your porridge!

 Ardglass Golf Club

Hole 15 Narin & Portnoo Golf Club

Donegal Golf Club

Strijd met de elementen op Ierse linkscourses


Eindeloos zijn de roestbruine boglands (turfvelden) aan de westkust van Ierland. Het is er slechts schaars bevolkt en je ziet er zelfs nauwelijks schapen. De kronkelweggetjes over de heuvels nodigen bijna uit tot wegdromen over de linkscourse die aan de kust als uitdaging ligt te wachten. Toch is wakker blijven wel geboden want onverwacht doemt vaak een wegversperring op omdat, wegens de voortdurende verzakkingen in deze bodem, altijd aan de weg gewerkt moet worden. Verwacht aan het eind van zo’n weggetje geen plaats van formaat maar slechts een dromerig gehucht wel met een camping vol fantasieloze geelwitte stacaravans en, daar was het om begonnen, een linksbaan aan de kust en in de duinen. Terugdenkend aan mijn laatste trip naar Ierland komt dit beeld weer boven over het bezoek aan de golfclub van Narin & Portnoo gelegen op het smalle stukje Ierland ten westen van Noord Ierland. Het spelen op zo’n afgelegen baan direct aan de oceaan met bijna altijd een stevige wind en dikwijls ook nog regen is een aparte sensatie. Op deze reis kreeg ik kans om linkscourses op diverse plaatsen in Ierland te bespelen.


Ardglass Golf Club


Feitelijk op het grondgebied van Noord Ierland en niet in de republiek (je moet er op gewezen worden dat je de grens passeert anders merk je het niet) aan de Ierse Zee met (bij helder weer) zicht op het eiland Man treffen we deze 18 holes linksbaan. We

hadden daarvoor overnacht in het chique Slieve Donard Hotel in het nabijgelegen Newcastle en daarbij even rondgekeken op de befaamde Royal County Down Golf Club. Zowel de baan als het clubhuis van deze club stralen allure en status uit. De Ardglass Golf Club heeft

Clubhuis Ardglass Golf Club

een geheel ander karakter. Het clubhuis is er eeuwenoud en gezellig als een dorpspub. De baan is gelegen rondom een schiereiland met zicht op zee vanaf elke hole. Een deel van de holes ligt op de uit de zee oprijzende rotsen en een ander deel ligt lager en grenst direct aan het strand. Zeker voor wie deze baan voor het eerst speelt zit hij vol verrassingen. Er zijn diverse blinde holes, op hole 2 slaat men van de teebox op een rotspunt naar de greens op een andere, op hole 12 slaat men vanaf een verhoogde teebox naar een green omringd door de zee en zo vormt een ronde hier  één grote surprise. Het onderhoud van het geheel is uitstekend en met name de holes zijn er supersnel. Niet echt makkelijk deze baan maar wel een van mijn favorieten.


Narin & Portnoo Golf


ClubDeze 18 holes baan ligt gedeeltelijk in een open (meestal winderige) vlakte achter de duinen, deels in de duinen en deels pal aan het strand. De volledig boomloze baan is zeker voor het eerste deel geen voorbeeld van gedroomd natuurschoon. Hooguit de fikse bergen aan de horizon waaronder de Ierse tafelberg Ben Bulben zorgen voor een interessant plaatje. Toch vergeet je deze omstandigheden als je eenmaal in de slag bent tegen de baan, jezelf en vooral de wind. Recht slaan is hier wel gewenst want de rough naast de fairways is bijna ondoordringbaar. Het karakter van de baan verandert tussen de duinen. De in de vallei gelegen fairways ogen steeds erg krap (of je met een 747 op een fietspad moet landen). De vier holes die direct aan zee grenzen vormen wat mij betreft het hoogtepunt. Vooral par 5 hole 15 heeft naast een spectaculair zicht op strand en oceaan nog enkele verrassende moeilijkheden. De afslag ligt er relatief in de luwte want na een balvlucht van zo’n 125 meter blijkt de bal er in de volle zijwind te belanden. We waren niet de enigen die zich hier verrekenden: Op het strand bleken diverse “weggewaaide” ballen te liggen. Ondanks de afgelegen ligging is dit een popuilaire golfbaan. De club telt 700 actieve leden en nog maar kort geleden is er een splinternieuw clubhuis gebouwd. 


Donegal Golf Club


Vlakbij het plaatsje Donegal ook aan de Ierse westkust ligt de linksbaan met deze naam. Het is een relatief jonge baan die dateert van 1973 en is ontworpen door Eddie Hackett, een beroemde Ierse golfarchitect die talloze Ierse banen op zijn naam heeft staan. Zijn filosofie was: Probeer zo min mogelijk aan de bestaande natuurlijke omgeving te wijzigen: Pas de baan in in de bestaande situatie! Het is een goed onderhouden maar lastig te bespelen baan met weinig variatie in het geboden landschap. Afwisseling vindt men nog op de enkele holes aan de buitenkant die grenzen aan het strand. (Op de stranden aan de overkant van de baai ziet men er de zwarte bedden waarop oesters worden gekweekt.) De baan is grotendeels vlak op enkele duinen na. Vanuit het restaurant op de eerste etage van het gezellige clubhuis heeft men een overzicht over nagenoeg de hele baan. Met een pint of Guinness in de hand staan toeschouwers daar toe te kijken hoe spelers worstelen met zichzelf en de wind. 


Rosapenna Golf Links


Op de laatste bestemming tijdens deze trip in het uiterste noorden van de republiek vonden we Rosapenna Golf Links dat twee volwaardige 18-holes banen kent. Ook dit is een werkelijk afgelegen bestemming. Het is hier echter een ruw berglandschap dat je doorreist op weg hiernaartoe. Het plaatsje Rosapenna blijkt een klein dorpje met vakantiehuizen als merendeel van de bebouwing en een relatief imposant hotel. De oudste baan hier is al in 1891 uitgezet door Old Tom Morris, de golflegende uit St Andrews en grondlegger van het moderne golf. Deze inmiddels meer dan een eeuw oude baan ligt hier als een vanzelfsprekendheid  in de duinen. Zowel ervaren golfers als minder bedreven spelers kunnen hier uit de voeten. Hiernaast vinden we de andere 18 holes de Sandy Hills baan van recenter datum. In vergelijking met de Tom Morris baan is deze wat spectaculairder en ook lastiger.

Clubhuis Rosapenna Golf Links


Alles overziend: Het kost wat reistijd om er te komen maar naast het golf op prachtige linksbanen biedt Ierland spectaculaire landschappen, voorkomende en vriendelijke mensen; het is een belevenis. Eerlijk is eerlijk: Het weer werkt niet altijd mee maar de Ieren hebben daar iets op gevonden: Ze doen ’s-morgens een scheutje whiskey in hun pap en het weer deert ze niet langer!

ReiswijzerLogeren deden we bij Newcastle in het pal aan zee gelegen monumentale Slieve Donard Hotel. http://www.hastingshotels.com/slieve-donard-resort-and-spa Dit hotel ligt naast het clubhuis van de Royal County Down Golf Club. Bij Donegal hebben we overnacht in het Lough Eske Castle Hotel. http://www.solishotels.com/lougheskecastle/ Herbouwd op een eeuwenoude ruïne is dit een hotel dat twee jaar op een rij nu de Award heeft gewonnen van World's Best Luxury Country Hotel 2009 & 2010. De moeite waard dus! In Rosapenna verbleven we in het Rosapenna Hotel, een comfortabel onderkomen op een afgelegen plek (maar naast de golfbaan!) met een verrassend goede keuken.

Standbeeld voor Old Tom Morris bij Rosapenna

 Ardglass Golf Club

Local Pro Narin & Portnoo Golf Club