Golf aan de voet van de Atlas in koningstad Marrakech
Voor de (golf-)toerist die naast lekker weer ook goede golfbanen zoekt en het leuk vindt om daarbij in een exotische omgeving met een rijke cultuurhistorie te verkeren is Marrakech een prima bestemming. Voor de volledigheid: In de zomer is het er – in ieder geval voor golfers – iets te warm. Zodra je in deze koningsstad buiten je hotel komt ben je er in een andere wereld. De Medina, de oude nog ommuurde binnenstad, blijkt een labyrint van kleine straatjes, steegjes en pleintjes. Hier vindt men ook het beroemde grote centrale plein Djemaa el Fna waar tot laat in de avond een bedrijvige drukte heerst en de Soukh, het historische “winkelcentrum” van de stad en de regio dat men makkelijk betreedt maar waarbij het vaak moeite kost de uitgang weer te vinden. Buiten de Medina blijkt de stad een ruimere meer planmatige opzet te hebben. De straten / wegen zijn er meestal goed, ruim en veelal van de nodige groene beplanting voorzien. Daarnaast treft men er ook grote kale vlakten waarop behalve een verdwaalde struik of palmboom niets lijkt te kunnen groeien. Aan de horizon zijn de bergkammen van de Atlas te zien. Overigens vereist dat wel echt helder weer. Bij ons bezoek was het vaak of te heiig of te stoffig om dit bergmassief duidelijk te kunnen waarnemen. Voor de eerste golfbaan die we er bezochten reden we in de richting van de Atlas en waren de bergen beter zichtbaar.

Samanah Country Golf Club Dit resort ligt op nauwelijks 20 km ten zuiden van de stad (richting Atlas) en heeft iets weg van een ommuurde oase in een verder dor, droog en vlak landschap. De baan is een ontwerp van Nicklaus Design en kent een totaal oppervlak van bijna 100 ha. In de baan zijn drie grote vijvers te vinden en buiten de fairways en greens de nodige woestijnachtige vlakten. Opvallend is het grote aantal vaak zeer ruime bunkers in de baan. Het parcours is nagenoeg geheel vlak. Voor het klimmen en dalen behoeft men hier dus geen buggy of caddy te nemen. Toch is het beleid bij de golfbanen in Marokko dat men verplicht een van deze beide te kiezen. Ik maakte de ronde hier met een caddy en merkte dat de conversatie in het Engels heel behoorlijk verliep. Het is wel even wennen als iemand anders steeds de stokken voor je uit de tas haalt  en je bij het putten de te kiezen lijn aangeeft na eerst je bal zorgvuldig te hebben schoongemaakt. Het werd een plezierige ronde op een goed onderhouden baan. http://www.samanah.com/marrakech/

Al Maaden Golf Club Nog iets dichter buiten de stad dan de vorige baan ligt dit resort waarvan de golfbaan begin 2010 werd geopend. Het is een ontwerp van Kyle Phillips. De baan is iets compacter dan de vorige – de woestijnachtige tussenruimten ontbreken hier – en is iets meer geaccidenteerd. Als onderscheidend stijlelement zijn er aan deze baan een aantal dicht bijeen geplaatste grote rechthoekige vijvers toegevoegd. De achterliggende gedachte is dat het ruim aanwezige zonlicht hierin mooi wordt weerkaatst en het rechthoekige karakter correspondeert met de bebouwing in Marokkaanse van de villa’s rondom de baan. Over smaak valt niet te twisten maar persoonlijk vind ik dat dergelijke grote rechthoekige elementen niet op een golfbaan horen. Overigens leveren deze vijvers op enkele plaatsen leuke waterhindernissen op, dat wel! De nieuwe baan bleek prima onderhouden ofschoon de greens opvallend traag waren. Op deze baan huurden we een buggy wat als extra voordeel bleek te hebben dat de rijwind voor de nodige verkoeling zorgt.
Het clubhuis in Marokkaanse kasbah-stijl kan gerust luxueus worden genoemd met zeer voorkomend personeel.

Meer beoordelingen van deze baan op:           

Palmeraie Golf Club Deze golfclub bevindt zich in de noordelijke buitenwijken van Marrakech. De 27-holes baan is een ontwerp van Robert Trent Jones. Het grootste deel van deze baan is al wat ouder en dat is aan de volwassen beplanting goed te zien. De vele dadelpalmen op de baan droegen bij ons bezoek volop vruchten. De rijpe dadels vormen een attractie op zich. De baan is gevarieerd van opzet met diverse waterpartijen. Naast de baan bevindt zich een ruim resort met vakantiehuizen en  ook een kolonie ooievaars “woont” vlak buiten de baan. Het volwassen karakter van de baan maakt het geheel net iets aantrekkelijker dan de relatief nieuwe banen die we hiervoor bespeelden. Ook het clubhuis is van iets oudere datum met een uitgesproken romantisch Marokkaans karakter en ook het ruim beplante terras is een heerlijke rustplek na een ronde golf. Meer beoordelingen van deze baan op:       Mogador Golf ResortVanuit Marrakech maakten we een ruim drie uur durende bustrip om in de kustplaats Essaouira een bezoek te brengen aan het nieuwe Mogador Golf Resort. Het is een hele trip maar het geeft een goede gelegenheid iets nader met het Marokkaanse platteland kennis te maken. Bovendien gaf het de gelegenheid de Argan bomen waar dit gebied bekend om staat te zien met in deze bomen hier en daar een complete groep geiten! De golfbaan van Mogador, naar een ontwerp van Gary Player, verlangt bij beschrijving veel superlatieven. Op de eerste plaats valt, komend uit Marrakech, op hoe heerlijk koel het hier is. De baan ligt vlak bij de zee ofschoon die vanaf de baan nauwelijks te zien is. Voor zowel de professionals als voor beginners is dit een interessante en zeer aantrekkelijke baan. Bij het ontwerp en de inrichting van het (design-) clubhuis en hotel bij dit resort is ook niet op een paar dirhams meer of minder gekeken. Alles bijeen maakt het geen waagstuk om dit resort een grote toekomst te voorspellen. http://www.golfdemogador.com/ Amelkis Golf Club Op 8 km ten oosten van de Marrakech ligt dit resort met een door Cabell Robinson ontworpen baan. Het is een nieuwe golfbaan waarbij langs de fairways wel al volwassen palmbomen zijn ingeplant. De baan slingert tussen diverse kavels met vakantiehuizen en heeft zeker geen standaard recht-toe-recht-aan karakter. Het vergt bij sommige holes zelfs wel een aandachtige studie voordat men ziet hoe de weg naar de hole precies verloopt. Voor het eerst in deze omgeving troffen we op deze baan enkele ruime wasteland bunkers. Zo’n woestijnachtige onderbreking van de fairway vind ik niet echt een lust voor het oog maar het maakt het spel wel interessant. Kortom een leuke, nieuwe soms verrassende baan die naarmate hij verder volgroeit raakt steeds aantrekkelijker zal worden.

Meer beoordelingen van deze baan op:           

Kortom: Prima banen ontworpen door bekende golfarchitecten en heerlijk weer maken Marrakech een puike golfbestemming speciaal in tijden dat het in de lage landen koud en nat is.

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Al Maaden Golf Club
Palmeraie Golf Club
Mogador Golf Resort 
Verse dadels direkt van de (palm-)boom Palmeraie Golf Club
Mogador Golf Resort 
Pits op Mogador Golf Resort 
Samanah Country Golf Club
Clubhuis Al Maaden Golf Club
Al Maaden Golf Club
Samanah Country Golf Club
Geiten in arganboom
Arabier met Hollands gebaar
Amelkis Golf Club
Amelkis Golf Club
Dienster op Amelkis Golf Club