Resten van de kasba van Agadir

Peinzende Arabier

Vissershaven Agadir

Golf les Dunes

Royal Atlas Hotel


 ... een paradijselijke golfbestemming


De parel van het Marokkaanse toerisme wordt Agadir wel genoemd en daar is zeker wat voor te zeggen. De moderne aan de Atlantische Oceaan gelegen stad kent een breed goudgeel zandstrand van 10 km lang met daarnaast een royale wandelboulevard. De zon schijnt er 300 dagen per jaar en tegelijk zorgt de ligging aan zee dat er vaak een verkoelend briesje staat. Na de aardbeving van 1960 is de stad nagenoeg helemaal gereconstrueerd en ruim opgezet met brede boulevards. In de “secteur touristique” van de stad, direct aan zee gelegen, is een ruime verscheiden van hotels, restaurants , clubs en dergelijke te vinden.


Aardbeving


Nog altijd zijn de littekens van de grote aardbeving die Agadir in 1960 trof en waarbij 15.000 doden te betreuren waren, duidelijk zichtbaar. De oorspronkelijke stad was gebouwd rondom de hooggelegen vesting, de kasba, die van verre zichtbaar is. Nu is er op deze verhoging nog maar nauwelijks bebouwing en de stad is feitelijk in zijn geheel naar beneden verplaatst. Jarenlang is het niet toegestaan om hoger dan een verdieping te bouwen, pas in het laatste decennium mag hoger worden gebouwd (onder strikte voorschriften).


Havenstad


Agadir kent drie havens: een marina voor de toeristen, een commerciële haven en een vissershaven. Met name de laatste biedt een zeer kleurig beeld met het grote aantal aangemeerde vissersboten van zeer uiteenlopend formaat en de bedrijvigheid daaromheen. In de aanvoer van sardines is Agadir de belangrijkste van Marokko. Direct naast de vissershaven ligt een scheepswerf waar volop vissersboten, ook weer in alle formaten, worden gebouwd. Zo op het oog kris kras door elkaar zijn op de werf wel zo’n twintig schepen in aanbouw. Al deze schepen worden gemaakt van eucalyptushout. Het is imponerend te zien hoe vaklieden met deels nog traditionele technieken zulke bouwsels van soms meer dan twintig meter lang met schijnbaar gemak construeren. 


Golfbanen


Onze speciale aandacht hadden de golffaciliteiten. Met drie banen hebben we nader kennis gemaakt.


Golf les Dunes


Op enkele kilometers buiten het centrum en de secteur touristique van Agadir bevinden zich vlak bij elkaar de drie publieke golfbanen van de stad. Om er te komen rijden er regelmatig pendelbussen tussen de grote hotels en de golfbanen. Golf

les Dunes telt 27 holes verdeeld over een gele (Oued), een rode (Tamaris) en een blauwe (Eucalyptus) lus van 9 holes. De baan is ontworpen op de tekentafel van de befaamde Cabell B. Robinson en geopend in 1991. We kregen de gelegenheid 

Golf les Dunes

om met alle drie de lussen kennis te maken onder begeleiding van golfcaddy Rashid. Niet zo gewend om met een caddy te spelen werd me toch al snel duidelijk dat dit grote voordelen biedt. Zo'n man kent de baan, kan je adequaat informeren over de diverse afstanden en kent vooral ook de greens van “zijn” baan op zijn duimpje. Met zoveel kennis wordt het spel toch iets eenvoudiger. Daar kwam in ons geval bij dat “onze” Rashid ook een uitstekend oog had voor wat er goed en minder goed ging bij onze slagen. Eigenlijk loopt er in zo'n geval dus voortdurend een teaching pro met je mee. Niet alleen aan de caddy, ook aan de baan hebben we een uitstekende indruk overgehouden. In het algemeen zijn de fairways heerlijk breed. Diverse waterpartijen maken het spel wel pittiger op diverse plaatsen. Niet licht zullen we hole 5 van de rode 9 vergeten waar een vijver diagonaal gekruist moet worden en tegelijk een grote boom moet worden vermeden. Mede dankzij de info van Rashid lukte dit wonderwel en dat maakt zo'n hole pas echt mooi.


Golf du Soleil


Dit luxueuze golfcomplex kent 36 holes. Zodra men de toegangspoort is gepasseerd krijgt men de indruk het paradijs te betreden. Een lange bloemrijke laan met aan weerszijden de nodige palmbomen leidt naar het ruime clubgebouw. Vanaf het terras kijkt men uit op diverse holes bespeeld door golfers die hun ronde afmaken.
Net als Golf les Dunes ligt de hele baan in een bosrijke omgeving. We bespeelden het blauwe circuit van 18 holes. Het terrein is voor het grootste deel vlak met hier en daar een verhoging. Zo'n verhoging troffen we met name op hole 5 een uiterst gemene par 3. Zo op het eerste gezicht oogt deze hole aantrekkelijk en niet al te moeilijk. Later begrepen we waarom er rondom de green van deze hole zoveel kleine Marokkaantjes als toeschouwer waren. Vanaf de tee is niet te zien dat de green behoorlijk bol is. Het kan dus wel lukken de bal op de green te spelen maar te zorgen dat hij daar blijft is een moeilijke opgave. En dan te weten dat de green met diverse lagergelegen bunkers omringd is. Wie op deze hole punten scoort is of een kanjer of heeft erg veel geluk. Wat de baan ook attractief maakt zowel qua aanzicht als voor het spel is de aanwezigheid van de nodige vijvers. Op zich als waterhindernissen goed te bespelen, maar spelers met “watervrees” hebben een probleem op deze baan.
Alles bijeen is het een pittige baan met hier en daar smalle fairways waarop een behoorlijke score mogelijk bleek mede dankzij onze Franse competitors Catharine en Manuel die de baan al eerder speelden en ons zodoende wat konden gidsen. www.golfdusoleil.com

Entree Golf du Soleil


Golf de l'Ocean


Niet direct aan de oceaan maar er wel het dichtste bij van de drie banen in Agadir ligt deze splinternieuwe 18-holes golfbaan. Bij ons bezoek was de baan geheel compleet en opgeleverd, eromheen moesten nog wat zaken voltooid worden. De aanvoerweg was nog

Golf du Soleil

Scheepsnieuwbouw

Golf du Soleil

Golf de l'Ocean

provisorisch, het riante clubhuis was geheel afgebouwd op het hoogste punt van de baan maar nog niet ingericht en ook rondom de baan was zichtbaar dat een en ander nog volgroeid moet raken. Samen met caddymaster

Mahammed Arroud hebben we kennis kunnen maken met de baan zelf en die, het moet gezegd, ligt er voortreffelijk bij. De fairways zijn niet overal even breed en mocht de bal soms eens naast de fairway belanden dan is het vaak lastig hem terug te vinden omdat de fairways zelf er keurig bijliggen maar daarbuiten nog wel een wat “wildgroei” wordt aangetroffen. Vergeleken met de twee andere banen heeft deze een meer open karakter, er zijn de nodige (palm-)bomen tussen de holes maar de baan ligt niet echt in een bosrijke omgeving. Vanaf de baan is er een goed zicht op een deel van Agadir. Vlakbij de baan ligt ook een mooie moskee. Zeker als men hier op vrijdag speelt is de aanwezigheid daarvan onmiskenbaar. Al met al een mooie baan die echter op een aantal aspecten nog wat moet groeien.

Taroudant

Taroudant


Tussen de golfactivitieten door maakten we vanuit Agadir maakten we een tripje naar het 80 km oostelijk gelegen Taroudant, een oud stadje met 70.000 inwoners en een streekcentrum voor het omliggende agrarische gebied. Het grootste deel van de stad is nog ommuurd en in deze stadsmuur is het hotel Palais Salam gevestigd. Een prachtig hotel in arabische stijl met heerlijke geurige en koele binnentuinen. Het hotel vormt een goed startpunt voor een verkenning van het stadscentrum. De onvermijdelijke soukh midden in het centrum biedt als overal elders een kleur- en geurrijk beeld. Gelukkig is dit “winkelcentrum” overdekt en daardoor redelijk koel. In het ommuurde stadje kan het behoorlijk warm worden maar als voor een wandeling de temperatuur te hoog oploopt zijn er voor lokaal vervoer koetsjes beschikbaar.


Enfin...


Voor wie een golfvakantie wil houden, daarnaast eens een excursie naar bijvoorbeeld een traditioneel Marokkaans stadje wil maken en tenslotte nog wat wil rusten en ontspannen in subtropische sferen blijkt Agadir een prima bestemming. Voor wie informatie hierover zoekt is de nieuw opgezette website van het Marokkaans Verkeersbureau www.agadir.travel  een prima startpunt.

Golf de l'Ocean

Rustende Arabier

Straatbeeld in dorpje bij Taroudant