Lissabon

Vaandel Lissabon

Lisbon Sports Club

Lisbon Sports Club

Oitavos Dunes Golf Course

Een balletje slaan bij Lissabon...


Lisbon Sports Club


Deze club heeft alles in zich een klassieker genoemd te worden. Hij is opgericht in 1922 en gaat eigenlijk zelfs terug tot 1873 omdat hij een onderdeel vormde van de toenmalige Engelse cricketclub in Lissabon. De golfbaan van deze vereniging heeft sinds 1964 een prachtige nieuwe omgeving gevonden in Serra da Carregueira op zo’n 20 km van Lissabon. Oorspronkelijk had de club een golfbaan in de stad Lissabon zelf. De huidige baan, ontworpen door Hawtree & Sons, telde oorspronkelijk 9 holes en heeft in enkele stappen in 1992 zijn huidige formaat van 18 holes bereikt. Het is een betrekkelijk korte baan van 5261 meter Par 69. Het is treffend hoe men er in is geslaagd in de behoorlijk geürbaniseerde omgeving zo’n oase van rust te creëren. Projectontwikkelaars hebben, zoals zo vaak elders wel, hier geen enkele rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze baan. Anders dan het klassieke maar bescheiden clubhuis, enige bebouwing voor het materieel en een optrekje met een terrasje voor wat verfrissingen bij hole 11 komt men rond deze baan geen bebouwing tegen. Alle beschikbare ruimte is benut voor optimale fairways en greens. Zelfs een driving range ontbreekt op deze baan. Voor wie echt de spieren even los wil maken is een bescheiden afslagkooi beschikbaar en vlakbij de teebox voor hole 1 is een (ook al) bescheiden putting green.
Op hole 1 geeft de baan meteen al een pittig visitekaartje af. Het betreft hier een par 3 van 169 meter waarbij afgeslagen wordt van een verhoogde tee zo’n 10 meter boven het oppervlak van de green. De green wordt geheel door bunkers omringd. Hole 3 is enigszins vergelijkbaar: Weer een verhoogde tee, een green door hindernissen omringd waarbij deze keer ook wat water in het spel komt. Vanwege de weelderige begroeiing hier en een groot deel van het jaar de bloemenpracht wordt dit wel de mooiste hole genoemd. Voor een groot deel ligt de baan in de lengte in een soort vallei waardoor de fairways iets vergevends hebben en zorgen dat de bal vaak naar het midden bounced. Voor de holes 14 t/m 16 maakt de baan nog een interessant uitstapje naar de overkant van de secundaire weg van Lissabon naar Sabugo. Met name hole 16 is erg interessant en vooral verrassend: Aan het eind van de fairway van deze par 5 treft men ineens een vrij steile afdaling over ruw terrein naar de green. Local knowledge is hier eigenlijk onontbeerlijk.
Na een ronde is het heerlijk toeven in het clubhuis waar de traditie zich met nadruk toont. Zo hangt het trappenhuis waar men altijd door komt naar restaurant en terras vol met trotse lijsten van kampioenen uit vroeger jaren. Alles is er degelijk en goed verzorgd zonder opzichtig duur of pronkerig te zijn.


Oitavos Dunes Golf Course


Wie vanuit Lissabon pal naar het westen rijdt en de noordoever van de Taag volgt komt in ongeveer een half uur in een uitgestrekt natuurreservaat aan de kust van de Atlantische Oceaan. In dit Sintra- Cascais Nationaal Park is de Oitavos Dunes baan in Quinta da Marinha gelegen. Deze golfbaan is onderdeel van een van de meest exclusieve resorts van Portugal dat verder ook tennis-, hippische en spafaciliteiten kent en ondergebracht is in een uniek bebost duinlandschap.
Het ontwerp van de baan is van de hand van Arthur Hills, de Amerikaanse toparchitect die met dit ontwerp voor het eerst zijn visitekaartje in Europa afgaf. De baan is in 2001 geopend en heeft is sindsdien al diverse malen het strijdtoneel geweest voor grote internationale wedstrijden. Zo is in het kader van de European Tour het Portugees Open hier al twee keer gehouden; opmerkelijk voor zo’n betrekkelijk jonge baan.
Het bespelen van deze baan is echt een belevenis. Het uitzicht op nagenoeg ieder punt van de baan is werkelijk fantastisch. Steeds heeft men het Sintra bergmassief in het oog en daarnaast het ongerepte duinlandschap met in de verte de Atlantische Oceaan. De baan bestaat uit soepel op elkaar aansluitende holes met meestal prachtig golvende fairways van hoge kwaliteit. Deze groene vlakten worden soms weer afgewisseld met holes tussen kale rotsformaties door, zoals bij de holes 14 en 15, twee par 3 holes.
In een aantal opzichten is deze baan te vergelijken met de Schotse linksbanen. Belangrijk verschil is toch wel het ruim voorhanden zijn van bebossing op diverse plaatsen. Opvallende overeenkomst is wel de belangrijke rol de altijd aanwezige zeewind. In het subtropische Portugese klimaat is dit gedurende een groot deel van het jaar speltechnisch misschien lastig maar niet oncomfortabel. Uw verslaggever maakte kennis met deze baan op een gure, natte dag in november. Ik kan U verzekeren dat horizontale striemende buien het comfort op deze baan soms iets naar de achtergrond drongen. Het waren gelukkig maar buien en het genieten kreeg snel weer de overhand. Een goede score was niet meer mogelijk en de weersomstandigheden vormden een goed excuus. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook bij ideaal weer een goede score lastig te bereiken is op deze prachtige maar o zo lastige baan.
Het is iets waarover nog rustig na te praten valt in het hypermoderne hooggelegen clubhuis van waaruit men alles mooi kan overzien en desgewenst, al dan niet met een glas in de hand, over de oceaan naar de einder kan turen en kan dromen over net gemiste puts … 

Elevador de Santa Justa

Clubhuis Oitavos Dunes Golf Course