Golf Club Estela

Torre dos Clérigos torent boven heel Porto uit

Oporto Golf Club

Fairway hole 9 en cubhuis Estela Golf Club

Vidago Golf Course

Vidago Golf Course

Axis Ponte de Lima Golf

Amarante met de befaamde Romaanse brug over de rivier Tamega

Golfe de Amarante

Vinho verde, bacalau en een rijke variatie aan golfbanen


Porto en omgeving wordt wel de nieuwe “top- (naar keuze: Meest noordelijke of beste!) golfbestemming” van Portugal genoemd. 

Sfeervolle tram in Porto

Een groep hoteliers  en golfbaanhouders in Noord Portugal hebben zich verbonden deze regio als golfbestemming duidelijk “op de kaart” te zetten. Er zijn diverse aantrekkelijke packages inclusief een golfpas om 

op diverse banen te kunnen spelen beschikbaar. Het geheel maakt het wel erg aantrekkelijk om hier voor een aantal dagen golf in combinatie met andere toeristisch aantrekkelijke zaken naartoe te komen. Zowel TAP Portugal als Transavia bieden direkte vluchten vanaf Amsterdam naar Porto aan.

Porto


Porto


Uiteraard behoort een bezoek aan de stad Porto onderdeel uit te maken van een trip naar deze regio. De romantische stad aan de oever van de Douro heeft cultureel veel te bieden. Het oude centrum van Porto staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zicht op de stad vanaf de rivier is fenomenaal en de diverse oude en moderne bruggen zijn monumentaal. Hoog vanuit de stad heeft men zicht op de overkant van de rivier waar het stadsdeel Gaia de port-pakhuizen huisvest met de zo bekende namen.


Historische baan


Met een groep golfjournalisten hebben we een ronde gemaakt door dit golfgebied met als startpunt de Oporto Golf Club www.oportogolfclub.com  gelegen iets ten zuiden van Porto.
Slechts weinig mensen weten dat er al sinds 1890 in Portugal golf gespeeld wordt. In dat jaar besloten Engelse ingenieurs, die daar de aanleg van spoorlijnen verzorgden, een golfbaan aan te leggen iets ten zuiden van Porto aan de kust direkt aan zee bij de plaats Espinho. Dit was de derde golfbaan die op het Europese continent werd aangelegd na Pau en Antwerpen. Deze golfbaan van de Oporto Golf Club bestaat nog steeds en doet in veel opzichten zowel op de baan als in het clubhuis terugdenken aan de Britse wortels. De baan is nagenoeg vlak en bestaat duidelijk uit een arme ondergrond, de begroeiing is hier en daar behoorlijk dicht en duidelijk oeroud. De greens zijn er betrekkelijk klein maar behoorlijk snel. In Espinho niet ver van de golfbaan kan onderdak gevonden worden in het direct aan het strand gelegen Solverde Beach Hotel***** .  www.solverde.pt


Golf Club Estela


Vanuit Porto is het een uurtje rijden naar het noorden om te arriveren bij het plaatsje Povoa do Varzim waar we een echte linkscourse pal aan zee treffen: de baan van Golf Club Estela. www.estelagolf.pt  Op deze vlakke, open en zeg maar gerust kale baan staat, naar men ons vertelde, bijna altijd een fikse wind. Ook bij ons bezoek was sprake van een stevige bries. Bijna overal op de baan is de oceaan te zien maar laat je daar niet door afleiden. Kom je buiten de fairway dan heb je een fiks probleem. Vind je je bal al terug dan is nog de vraag of hij wel speelbaar is. Ondanks deze hindernissen een werkelijk schitterende baan zeker voor linksbaan genieters. Vorstelijk Vidago


Vorstelijk Vidago


Verder naar het noordoosten, al in de buurt van de Spaanse grens, arriveren we in Vidago, wat gerust een vorstelijke bestemming kan worden genoemd. Het Vidago Hotel*****  is hier ruim honderd jaar geleden oorspronkelijk opgezet als buitenpaleis voor de Portugese koning maar door het noodlot heeft geen Portugese vorst hier ooit verbleven. Het werd al snel na de opening omgebouwd en was jarenlang het meest luxueuze hotel van het Iberisch schiereiland, een gezocht toevluchtsoord voor de aristocratie. Na honderd jaar is het hotel grondig onder handen genomen en gedurende vier jaar gerenoveerd. Het resultaat: Een klassiek hotel met alle moderne comfort en een state of the art Spa.

Trappenhuis in het Vidago Hotel


Eeuwenoude bomen


De bij het hotel behorende golfbaan is bij de genoemde renovatie ook onder handen genomen en van 9 holes to 18 holes uitgebouwd. Zorgvuldig heeft men hierbij soms eeuwenoude bomen ontzien. Een deel van de holes ligt een de betrekkelijk vlakke vallei een ander deel is tegen de heuvels gesitueerd. Veel verhoogde teeboxen zijn geconstrueerd met rondom hardstenen wallen wat het geheel een zeer verzorgde indruk geeft. Een geconcentreerde ronde op deze baan biedt scorekansen voor zowel hoge al lage handicappers. Wie een wat meer gebudgetteerd verblijf hier zoekt kan terecht in het moderne vlak bij gelegen Primavera Perfume Hotel . Een strak modern boutique hotel met diverse aangename huisgeuren (vandaar de naam).

Ponte de Lima


Oudste (?) stad van Portugal


Vanaf deze linksbaan zo’n 70 km naar het noordwesten komen we in Ponte de Lima. Men gaat er hier prat op dat dit de oudste stad van Portugal is, maar daar zijn niet alle geleerden het over eens. Vast staat dat het een romantische oude stadskern heeft en een lange sierlijke romaanse brug over de rivier de Lima (De naam zegt het al!) Vlak buiten het stadje treffen we het Axis Ponte de Lima Golf Hotel www.axishoteisegolfe.com , een modern standaardhotel gelegen pal naast de golfbaan. Deze baan is gesitueerd op en rond een heuveltop zover het de eerste negen holes betreft. Dit deel kan rustig spectaculair worden genoemd qua hoogteverschillen en verrassende wendingen in de fairways. Een pittige opgave om dit te spelen en vooral geschikt voor precisiespelers. De tweede negen is in een vlakker gedeelte gelegen en is feitelijk een aangename parklandbaan.

Ponte de Lima


Tamega brug


Op de terugweg van Vidago naar Porto komen we in Amarante, een in de heuvels gelegen stadje van 70.000 inwoners. De romaanse brug over de rivier de Tamega is hier een nationaal symbool omdat het in het verleden onmogelijk bleek de stad via deze brug in te nemen. Voor overnachting bent u hier welkom in Casa de Calcada, oorspronkelijk een grafelijk paleis uit de 16e eeuw. Nu is het een 5 sterren hotel met 30 uiterst comfortabele en sfeervolle kamers, een Spa, een restaurant met een Michelin ster en iets verder van het hotel gelegen een 18 holes golfbaan. http://www.golfedeamarante.com/  Deze golfbaan is prachtig gelegen in de heuvels maar bleek in de praktijk wel een heel taaie tegenstander. Forse hellingen zijn hier bij bijna alle holes meer regel dan uitzondering. De baan vereist een timmermansoog voor de inschatting van afstanden en een nauwkeurige plaatsing van de bal om een behoorlijke score te bereiken. Heel mooi maar ook heel lastig dus. In het strakke moderne clubhuis biedt een fijne mogelijkheid tot ontspannen na zo’n lastige ronde.


Gastvrij! Noord Portugal heeft golfers veel te bieden zo is ons wel gebleken. Opvallend is met name de variëteit aan typen banen in dit gebied. Ook buiten golf valt hier veel historisch en cultureel interessants te zien. Dit gecombineerd met de bijna spreekwoordelijke gastvrijheid van de Portugezen maakt Porto en omgeving een (golf-) bestemming die we zonder enige reserve van harte aanbevelen.
Toeristische informatie: http://visitportoandnorth.travel/

Dergelijke muurversieringen tegen niet alleen in Porto maar ook elders in Portugal

Clubhuis Oporto Golf Club

Solverde Beach Hotel

Estela Golf pal aan de oceaan

Vidago Golf Course

Axis Ponte de Lima Golf. Typisch voorbeeld van sleutelgat-fairtway!

Verzamelde wijsheid op een bankje in Ponte de Lima

Golfe de Amarante