Castle Stuart Golf

Castle Stuart Golf

Starter Royal Dornoch Golf Club

Glenmorangie

Clubhuis Spey Valley Golf

Historisch vervoer Glenfiddich


Golf en Whisky in de Highlands


Schotland is natuurlijk om meerdere zaken bekend maar Golf en Whisky zijn daarbij toch wel heel belangrijk. Toe we kans zagen om in een trip beide zaken te combineren was de beslissing snel genomen. Daar komt nog bij dat onze eigen KLM sinds kort een rechtstreekse lijn Amsterdam Inverness aanbiedt. In anderhalf uur waren we zodoende van ons eigen kikkerland in de Schotse Highlands.


Castle Stuart Golf


Op enkele minuten rijden vanaf de luchthaven van Inverness treffen we deze golfbaan. Bij aankomst is duidelijk dat we hier met een goed verzorgde linksbaan te maken hebben. Wie in het

moderne clubhuis de kleedkamers op de eerste etage betreedt wordt daar direct getroffen door het schitterende panorama over de baan en het aangrenzende water wat hier door de glazen wand geboden wordt. Later bleek ons: De baan oogt niet alleen spectaculair maar is ook heel prettig te

bespelen. De fairways zijn hier (over het algemeen) breed, de rough naast de fairways is goed toegankelijk en bespeelbaar. Voor lage handicappers is dit een zeer geschikte baan (De Scottish Open voor 2016 is hier gepland) maar ook hogere handicappers kunnen hier tot behoorlijke scores komen. Een betere entree tot Schotland, zo vlak naast de luchthaven van Inverness is nauwelijks denkbaar!

Spreekt voor zich


Royal Dornoch


Het plaatsje Dornoch, op een uur rijden boven Inverness, kent al een heel lange golfgeschiedenis. Bij ons bezoek was een festival gaande omdat 400 jaar geleden al melding gemaakt werd van golf in dit gebied. De huidige baan, die sinds 1877 bestaat, is een linksbaan van internationale allure. (In de 2016-editie van Golf Digest is dit de nummer één baan van Schotland.)  Er is hier dan ook sprake van een gevulde startlijst met vele nationaliteiten. De met traditionele kilt uitgeruste starter weet dit echter met rustige hand in goede banen te leiden. Voor ons gevoel was deze baan wel iets lastiger dan de Castle Stuart baan. De fairways zijn hier soms wat smaller en de rough iets minder toegankelijk. De ligging en het geboden uitzicht zijn ook hier weer "stunning" waarbij Dornoch naast de baan ook nog een goudgeel (bij zonneschijn!) strand kent.

Hart van de destilleerderij van Glenmorangie


Glenmorangie


Vlak bij de baan van Royal Dornoch ligt de destilleerderij van Glenmorangie. "Nu we er toch waren" konden we deze destilleerderij natuurlijk niet onbezocht laten. Op de rondgang door het bedrijf wordt men voortdurend door diverse aroma's en de geur van het verleden omgeven. Interessant en leerzaam een bezoek aan dit bedrijf waar men terecht trots is op de vervaardigers van deze whisky hier aangeduid als The Sixteen Men of Tain ofschoon er heden ten dagen wel een paar meer medewerkers zijn.

Spey Valley Golf


Op een uurtje rijden ten zuidoosten van Inverness bij het plaatsje Aviemore vonden we deze golfclub. Gelegen aan de rivier de Spey is dit een baan die gedeeltelijk in bebost licht geaccidenteerd terrein ligt. Deze baan is

iets ruiger dan de twee hierboven besproken. De rough zorgt er hier voor dat voor minder exacte spelers hier wel ballen verloren gaan. Hier en daar is de baan ook spectaculair: De signature hole nr 7 is wondermooi en hole 13 is met een lengte van 635 meter de langste par 5 in de UK, zo vertelde men ons. Op hoger gelegen punten op deze baan heeft men uitzicht op de eeuwige sneeuw die men in de Highlands treft.


The Malt Whisky Trail


In de Spey-Side regio, U raadt het al aan de oevers van de Spey, is een route uitgezet die langs de bereidingsplaatsen van diverse

grote malt whisky namen leidt. Het is een mooie route door een deel van de Highlands waar overigens ieder dorp (en dat zijn er niet zo veel want het is hier dunbevolkt) wel een golfbaan en een destilleerderij lijkt te hebben. Enkele namen van deze Malt Whisky Trail: Glen Grant, Strathisla, Glen Moray en Glenfiddich. Bij de

eerste en de laatste van deze opsomming hebben we even binnen geneusd. Met name Glenfiddich maakte indruk door de grote omvang van het produktiebedrijf en de opslagruimten. Opmerkelijk is dat Glenfiddich nog steeds (sinds 1887) in handen van de familie Grant is. De bezoekers worden er adequaat door het bedrijf geleid en geïnformeerd. Het ontvangen en begeleiden van de bezoekers is hier al bijna een bedrijfstak op zich.

Clubhuis Castle Stuart Golf

Castle Stuart Golf

Royal Dornoch

In de schatkamer van Glenmorangie

Spey Valley Golf

Glengrant

Loch Ness

Foto waarmee het bestaan van het monster van Loch Ness geleverd werd. Later bleek dit een vervalsing.


Loch Ness


Wie in Inverness is kan uiteraard het Loch Ness niet onbezocht laten. Dit imposante meer (Het is zo groot dat alle Britse binnenwateren er in zouden passen!) heeft natuurlijk nog altijd een mysterieuze klank vanwege het monster dat hier ooit gespot zou zijn. In het Loch Nes Centre & Exhibition wordt een beeld gegeven van de wonderlijke voorvallen die hier zouden zijn geweest en de latere onderzoekingen hiernaar. In een audiovisuele presentatie die zich over zes verschillende ruimten afspeelt wordt men over een en ander geïnformeerd. De presentatie is op sommige punten wat gedateerd en oubollig maar over het geheel zeker informatief en interessant.

Culloden De laatste veldslag die in Groot Brittannië is geleverd vond plaats in Culloden vlak bij Inverness. Deze slag tussen het Huis van Hannover en de Jacobieten, gewonnen door de eersten, betekende de definitieve onafhankelijkheid van Groot Brittannië onder het Huis van Hannover. Bij het slagveld dat nog steeds bezocht kan worden bevindt zich een groot Memorial Centre waar veel overblijfselen van de strijd gevonden kunnen worden en waar een duidelijk verslag gegeven wordt met alle mogelijke details van de geleverde strijd. 

Proeverij bij Glenfiddich

Van alles dus te beleven daar in de Highlands. Zoals vaker hadden we bij thuiskomst van deze vierdaagse trip het gevoel alsof we weken op pad zijn geweest.

Huisje op het slagveld van Culloden

Gedenksteen bij Culloden