Dergelijke bomen kennen we thuis niet

Hacienda del Alamo

Hacienda del Alamo

Las Colinas

Baan La Serena vanuit hotel

Roda Golf Course

Bunkerslag op Hacienda del Alamo


Golf rondom Murcia in Zuid Spanje


In deze tijd van economische tegenwind en malheur bij onze grootbankiers gaan veel zaken zeker ook in Spanje niet voor de wind. Het zou vreemd zijn daar de ogen voor te sluiten. Toch heeft dat land iets waarom het terecht kan worden benijd: het vaak, zeker in vergelijking met ons kikkerland, prachtige weer. Het was half november toen we met een groep journalisten de kans kregen diverse golfbanen rondom Murcia te verkennen. Het bleek een genoegen: Bij een temperatuur van 25 tot 28 graden Celsius bespeelden we niet alleen enkele al bestaande mooie banen, we ontdekten ook twee pas volgend voorjaar te openen

Deze groeien hier volop

 schitterende golfaccommodaties. Nu al is duidelijk dat de investeerders in deze nieuwe banen er veel aan gelegen is een topprodukt te bieden dat ook de harten van verwende golfers nog sneller zal laten kloppen.   
Het bezochte gebied ligt ter hoogte van de Costa Blanca, grofweg tussen Murcia en

Cartagena. Deze vallei waarin veel citrusboomgaarden en andere tuinbouwactiviteit te vinden is wordt ook wel de groentetuin van Spanje genoemd. De statistieken geven aan dat dit gebied de meeste dagen zonneschijn (300) van heel Spanje kent.


Hacienda del Alamo


Er is hier gekozen voor een situering van de golfbaan tussen de bebouwing van het resort. De fairways slingeren hier in het lichtglooiende terrein tussen de appartementcomplexen en groepjes villa’s door. De afstand tussen de bebouwing en de golfbaan is hier steeds heel behoorlijk (op andere banen is dat soms maar krap bemeten) en het geheel biedt de golfer een ruime opzet. Regelmatig vinden we hier naast de fairway onderdelen van de baan die in feite bestaan uit klei of leem, bedekt met een laagje fijn grind. De regels bepalen dat hier gewoon vanaf gespeeld moet worden maar dit vergt dan wel wat gewenning of oefening. Alles bijeen: een mooie, ruime kwalitatief goede baan die als 19e hole ook groot modern goed geoutilleerd clubhuis kent.   (www.clubdegolfhda.com)  


Las Colinas


Bij wijze van “sneak preview” konden we al kennismaken met deze baan waarvan de officiële opening voor voorjaar 2010 is voorzien. De aanleg van de baan zelf is eigenlijk in grote lijnen al voltooid. De resterende maanden worden nog besteed aan de afwerking en het zetten van de puntjes op de i. Deze nauwkeurige voorbereiding tekent op zich al het prestige dat men voor deze, door de bekende Amerikaanse golfarchitect Cabell B. Robinson ontworpen, baan voor ogen heeft. De baan is gesitueerd in een vallei waardoor voor de spelers op de baan een geborgen sfeer is gecreëerd. Op de hellingen rondom de vallei worden in een ruime opzet (minder dan 10 huizen per ha terwijl gemiddeld het dubbele is) echt riante villa’s gebouwd.
De hoge kwaliteitsstandaard die op Las Colinas wordt nagestreefd verklaart ook dat men voor het beheer van de baan Troon Golf, het gerenommeerde Amerikaanse golfmanagementbedrijf heeft ingehuurd.
Het bespelen van de baan bleek een groot genoegen. Zowel voor de lage als voor de hoge handicappers valt hier veel te genieten.
Aan het clubhuis werd tijdens ons bezoek nog gebouwd maar het lijdt nauwelijks twijfel dat dit ook aan alle eisen zal gaan voldoen. 


La Serena


Deze vlakbij het Mar Menor gelegen baan is ontworpen door Manuel Pinero in een Florida stijl. Aan palmbomen is hier dus geen gebrek. De baan is nagenoeg vlak en kent volop waterpartijen. Bij 16 van de 18 holes is er een laterale of frontale waterhindernis. Anders dan bij heel veel andere Spaanse banen is hier geen sprake van een golfbaan waaromheen allerlei appartementen(complexen) en villa’s zijn gebouwd. In zeker zin is het hier andersom: In het midden bevindt zich het viersterrenhotel La Serena, dat behalve hotelkamers ook de nodige appartementen voor bezoekers beschikbaar heeft. Voor de echte golfliefhebber een prima formule natuurlijk maar tegelijk moet worden aangetekend dat het hotel (en de baan) op meer dan een kleine loopafstand van het in de buurt gelegen dorpje Alcazares ligt. Voor andere activiteit dan golf moet men er dus altijd op uit. In vergelijking met de andere hier besproken banen is de baan van La Serena niet bijzonder. Tussen zo veel andere schitterende banen is dit gewoon een leuke baan met een comfortabel hotel. (www.laserenagolf.clubmurcia.com)

Clubhuis Roda Golf Course


Roda Golf Course


Ook deze baan ligt vlakbij het Mar Menor (1,5 km) in San Javier. Tijdens onze aanwezigheid hier werd het bewijs geleverd dat hier sprake is van een echte championship-course. We waren in de gelegenheid op deze baan de eindronde mee te maken van het PGA-Europe-championship (dat dit jaar door Wales werd gewonnen). Het is steeds weer (althans voor ondergetekende) een oefening in nederigheid om na deze golfkanjers de baan in te gaan. Wat valt er nog veel te leren! Maar ook, geldt hier op Roda, wat valt er veel te genieten. De baan heeft een prachtige ruime opzet, is uiteraard fantastisch verzorgd en is “versierd” met diverse interessante  waterhindernissen. Op een enkele plaats, met name bij hole 14 komt de grens van de baan wel dicht in de buurt van aanliggende tuinen van appartementen. Het hindert niet zozeer het spel maar het moet voor de bewoners toch soms onrustig zijn de bal op korte afstand te horen neerploffen.
Fenomenaal vond ik het clubhuis op Roda. Het is een modern strak vormgegeven gebouw waarin bij de constructie veel natuurlijke materialen zijn verwerkt en met een ruim terras op de eerste etage met een mooi zicht op de baan. De service in het clubhuis is van een hoge standaard maar vooral de chef in de keuken is een duivelskunstenaar. Het is dat je zo lekker kunt golfen op Roda anders zou je alleen al voor de keuken hier naartoe gaan! (www.rodagolfcourse.com)


Corvera Golf & Country Club


Naast het plaatsje Corvera zo’n 25 km ten Zuiden van Murcia wordt de laatste hand gelegd aan deze Golf & Country Club. Ook hier konden we alvast ruim voor de officiële opening,  voorzien in de eerste helft van volgend jaar, kennis maken met de nieuw aangelegde baan. Hier is weer sprake van een aantal appartementencomplexen gesitueerd tussen enkele holes en rond de baan. Toch is een en ander hier zo geordend dat de baan overal een ruim karakter heeft. Het totaal oppervlak is min of meer vlak. Enkele grote waterpartijen zorgen voor uitdagende hindernissen. De ontwikkeling van deze Golf & Country Club is in handen van hetzelfde bedrijf dat inmiddels de Roda G & C Club succesvol maakte, mensen met ervaring dus die weten hoe je golfers kwaliteit kan bieden.
Wat deze baan zeker aantrekkelijk zal maken in de toekomst is dat hij op minder dan 10 autominuten gelegen is van de luchthaven Corvera die op dit moment geschikt gemaakt wordt voor fikse passagiersstromen vanuit m.n. West Europa. Naar verwachting in 2010 zullen diverse luchtvaartmaatschappijen Corvera in hun bestemmingenlijst opnemen. Niet onbelangrijk detail hierbij is dat de Golf & Country Club buiten de start- en landingsroute van het vliegveld zal liggen.(www.corveragolf.com

Hacienda del Alamo

Hacienda del Alamo

Las Colinas

Hotel La Serena

Concentratie is cruciaal

Corvera Golf & Country Club