Karelsbrug over de Moldau in Praag

Kasteel Karkstejn

Electrocar vaak aan te bevelen zoals hier op Konopiste

Albatros Golf Resort

Golf Resort Konopiste

Golf Resort Karlstejn

Golf Park Pilzen (schier-)eiland-hole 11


Golfbanen van topklasse in Tsjechië


De golfsport heeft in Tsjechië gedurende de laatste twee decennia een reuzengroei doorgemaakt. Het land kent inmiddels 80 golfbanen. Dat betekent zeker niet dat golf tot een volkssport is uitgegroeid. Voor de modale Tsjech is het nog een dure aangelegenheid. De happy few van dit land, de inmiddels aanzienlijke groep van (zeer) welvarende Tsjechen, lijkt golf wel in het hart te hebben gesloten. De vier bezochte en bespeelde banen rond Praag en in de buurt van Pilzen kunnen zonder meer prestigieus worden genoemd. Ieder van deze banen voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en heeft een clubhuis met allure. Meteen bij de entree op de parkeerplaatsen wordt al duidelijk dat hier geen arme sloebers een balletje komen slaan, integendeel, bij ieder van deze clubs leek het wel alsof de spelers van een gerenommeerde voetbalclub zich hier met hun nieuwste bolides gemeld hadden. De clubhuizen van deze clubs streven naar het

Bierbrouwerij in Pilzen

 hoogst haalbare mbt geboden services, op het punt van beschikbaar assortiment in de golfshops en  soms op het punt van architectuur van het clubhuis. Gelukkig zijn de greenfees op deze banen voor onze Nederlandse begrippen zeker niet exorbitant, anders gezegd voor de prijzen die er gerekend worden wordt een prima

produkt geboden. (Voor de exacte prijzen kunnen de respectievelijke websites geraadpleegd worden.) Sprekend over prijzen kan daarnaast niet onvermeld blijven dat behalve  de prijzen op de golfclubs het prijsniveau in Tsjechië (afgezien van Centrum Praag) aangenaam laag is.  De vier hierbedoelde golfbanen hebben de nodige overeenkomsten. Alle zijn ze gelegen in een heuvelachtig landschap met een soms meer soms minder bosrijke omgeving. Ook voor elk van deze banen geldt dat men wel over een ijzersterke conditie moet beschikken om een ronde met de tas op de rug of op een (motorloze) trolley op een enigszins comfortabele manier te maken. Met andere woorden: Een electrocar is sterk aan te bevelen.
Drie van de bespelen banen liggen in de buurt van Praag en een op enkele kilometers van Pilzen. Zoals voor op de golfbaan een electrocar zo is voor de weg een GPS zeer sterk te adviseren. Bij onze ronde langs de banen ontbeerden we zo’n apparaat en dat maakte de tocht wel avontuurlijk maar niet echt effectief, zeker ook niet in een land waar de bewoners nauwelijks een andere taal dan het Tsjechisch beheersen. Qua bewegwijzering heeft Tsjechië, om het zo te zeggen, nog een lange weg te gaan.
Naast de hierboven gegeven algemene karakterisering kan van de afzonderlijke banen nog het volgende worden opgemerkt:

Clubhuis Albatross Golf Resort


Albatross Golf Resort


Deze baan is te vinden bij het plaatsje Vysoky Ujezd. (De GPS-coördinaten zijn op de website te vinden en gelet op de karige wegwijzers uiterst waardevol!) Het clubhuis is van een zeer moderne architectuur en imponerend mooi (zie homepage van de website). De baan is ruim en geaccidenteerd, zij het van de vier besproken banen nog het minst. Voor zowel beginnende als voor gevorderde spelers is hier veel plezier te beleven waarbij alleen het helmgras, dat bijna alle fairways omzoomd en voor een kleurrijk aanzien zorgt, nog wel eens roet in het eten kan gooien doordat erin gespeelde ballen lastig terug te vinden zijn.  
www.albatross.cz/en


Golf Resort Konopiste


Deze plaatsnaam is voor Tsjechen een begrip omdat hier een beroemd kasteel gevestigd is. Dit historische bouwwerk is ingericht in barokstijl en voor het publiek te bezichtigen. De groothertog Frantisek d’Este, de laatse adelijke bewoner, is naamgever van een van de twee 18 holes banen van het resort Konopiste. De andere lus van 18 holes is vernoemd naar generaal graaf Radetsky die ook uit dit gebied afkomstig is. De d’Este course die we bespeelden kent een zeer ruime opzet en schitterende panorama’s. Het clubhuis is ondergebracht in een fraai landhuis. In ditzelfde landhuis bevindt zich tevens een prima hotel. Een ronde op Konopiste met een overnachting in dit hotel staat garant voor sportief genoegen met verblijf in een romantische ambiance. www.gcko.cz/en


Golf Park Pilzen


Pilzen, de stad die ons de naam “pils” heeft verschaft is nog steeds een belangrijke bierproducent. De geur van hop is bij een rit door de stad duidelijk waarneembaar. Het golfresort ligt op enkele kilometers buiten de stad en is gevestigd in de gebouwen van een groot voormalig veeteeltbedrijf. De oude gebouwen zijn, met inachtneming van de oorspronkelijk bouwstijl, gerenoveerd en voorzien van een smaakvolle moderne inrichting dienen ze nu als o.m. receptie, clubgebouw met restaurant en hotel. De golfbaan heeft allure en kwaliteit. Ons viel vooral de heerlijke bespeelbaarheid van de fairways op. De compacte grasmat is als een zachte borstel waarop de bal er om vraagt perfect geslagen te worden. Hole 11, een par-3- eilandhole staat als signature hole te boek. Minstens zo mooi vonden we hole 16 waarbij van een verhoogde tee (ongeveer 25 meter) moet worden afgeslagen. Met genoegen kijken we op onze ronde op Pilzen terug mede door de vriendelijke begeleiding die Herr Bartek, de marshall, ons gaf. Dat een Pilsner Urquell zich na zo’n ronde goed laat smaken spreekt natuurlijk voor zich!
www.golfplzen.cz


Golf Resort Karlstejn


Ook in Karlstejn, zo’n  40 km ten zuidwesten van Praag, staat weer een beroemd kasteel (Tsjechië heeft er vele). Dit bouwwerk daterend uit 1348 is gebouwd als bewaarplaats van de kroonjuwelen, heilige relikwieën en de rijksschatkist voor van Karel de Vierde, koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Omdat het kasteel vanaf de golfbaan op veel plaatsen goed te zien is is dit ongetwijfeld de meest gefotografeerde golfbaan-kasteel combinatie. De 27 holes golfbaan is gebouwd op drie zijden van een heuvel tegenover die waarop het kasteel staat. Het vele klimmen en dalen maakt de baan pittig maar voor de beginnende golfer is hier toch ook veel plezier te beleven.
www.karlstejn-golf.czAlgemene toeristische informatie over dit rondom Praag gelegen deel van Tsjechië is te vinden op http://www.centralbohemia.cz.
Voor een overzicht van golfbanen in Tsjechië:   http://www.czechtourism.com/a/active-summer-golf/

Golf Resort Konopiste

Albatross Golf Resort

Golf Resort Konopiste

Clubhuis Golf Resort Karlstejn

Clubhuis Golf Park Pilzen