Golfbestemming.nl

  Suggesties voor golftrips...

Eeuwenoude schuren in Reckingen     

  Golf in Wallis

   Hoogtepunten in en om het Rhône-dal

Wie via de Furka-pas (2431 m)  in westelijke richting naar het Rhône-dal afdaalt passeert op 2272 m hoogte het Belvédère Hotel. Vergeet vooral niet daar te parkeren want, zonder dat dit van de weg zichtbaar is, ligt hier vlakbij de via een pad te bereiken Rhône-gletcher. Extra aantrekkelijk is dat men onder deze massieve ijstong een gangenstelsel heeft uitgehakt wat voor bezoekers toegankelijk is. Zowel het aanschouwen van de machtige gletcher als het betreden van de tunnel in het ijs zijn een unieke ervaring. Meteen al een hoogtepunt dus voor bezoekers van het Rhône-dal. Bij ons bezoek aan dit deel van Zwitserland zouden er nog diverse volgen zowel qua natuur als qua golfervaringen.                    

Golf Source du Rhône 
Op onze trip van Oost naar West door Wallis, van hoog naar laag, bezochten we in Obergoms een eerste golfbaan. Deze 9-holes-golfbaan ligt in de lengterichting van het dal tussen de dorpjes Obergesteln en Oberwald. Niet verbazend is natuurlijk dat de Rhône wildschuimend en nog niet al te breed langs deze baan stroomt.  Verrassend hoe men hier in het toch beperkt beschikbare langwerpige terrein een baan heeft weten te creëren die alles behalve recht-toe-recht-aan  loopt.  Men heeft er twee par-3’s en twee par-5’s in weten te plaatsen. Op een enkel (pittig) hellinkje na is de baan vlak en met een trolley goed te belopen. Verrassend is hole 8/17: een dogleg met een knik van minder dan 90 graden waarbij de draai op een verhoging van zo’n 15 meter boven de fairway ligt. We konden manager Alban Jost met een gerust hart complimenteren voor de kwaliteit van zijn baan. Hij was daarop gespitst zeker gezien het Sepp Blatter toernooi met diverse prominenten het weekend na ons bezoek hier gehouden zou worden. De FIFA-voorzitter is uit deze streek afkomstig en erelid van de vereniging. De echtgenote van de manager, Elsbeth, runt het gezellige clubhuis waar het prima eten en drinken is. http://www.golf-source-du-rhone.ch/index.php
Een storend minpuntje vonden we wel de hoogspanningleiding die midden door het dal loopt en het fenomenale uitzicht verstoort.
Overnacht hebben we hier in Hotel Hubertus *** dat nagenoeg aan de ingang van de golfbaan en (uiteraard) ook aan de oever van de Rhône ligt. Met name de inwendige mens komt hier prima aan zijn trekken. De keuken is uitstekend en men heeft een uitgebreide collectie aan whisky’s, cognacs en andere spiritualiën naast een gezellige rokerskamer met een goedgevulde humidor. In alle opzichten een prima adres!

Meer beoordelingen van deze baan op:     

          

 

 

 

 

 

 

 

Golf Club Riederalp http://golfclub-riederalp.ch
Onze volgende stop in het dal was de Riederalp. Het is een vakantiedorp op ruim 2000 meter hoogte dat niet per auto maar slechts per kabelbaan bereikbaar is. De gondel van de kabelbaan kan maximaal 80 personen herbergen en hijst het geheel dan zo’n 1,3 km steil de berg op. Boven wacht er dan een heerlijk rustig autoloos vakantiedorp, een paradijs voor bergwandelaars en voor golfers want midden in het dorp ligt de 9-holes golfbaan, de hoogste in Europa. Van zijn lengte (1557 m) moet deze baan het niet hebben maar zijn ligging  en zijn unieke panorama’s maken het bespelen ervan een belevenis. Eigenlijk is de baan een schitterend onderhouden park. Een bal verliezen is hier bijna uitgesloten. Het clubhuis is een gezellige verzamelplaats op deze drukbezochte club.
Riederalp blijkt ook een knooppunt van diverse kabelbanen en –baantjes. Buiten het winterseizoen zijn veel daarvan buiten bedrijf  maar al wandelend valt hier veel moois te zien. Op wandelafstand ligt de villa Cassel en de grote Aletchgletcher met daarover een 124 m lange hangbrug. Riederalp: De moeite (van het “beklimmen”) zeker waard!

Meer beoordelingen van deze baan op:    Golf Club de Sierre  http://www.golfsierre.ch
Vlak buiten het stadje Sierre troffen we de Golf Club de Sierre. We hadden helaas geen gelegenheid hier zelf te spelen maar bij ons bezoek werd wel duidelijk dat dit een gezellige club met een leuk clubhuis en ruim terras is. De kwaliteit van de baan vonden we opmerkelijk goed temeer daar we begrepen dat, door de ligging in het dal omringd door hoge bergen de zon hier buiten de zomer voor een belangrijk deel buiten spel is. (Tegelijk werd ons duidelijk dat de bewoners aan de zuidkant van de vallei het ook een  flink deel van het jaar zonder zon moeten doen!)  Ofschoon de baan niet direkt aan de Rhône grenst – die hier overigens meer op een kanaal met snelstromend water lijkt – is er aan waterhindernissen geen gebrek. Bij bijna alle holes speelt water wel ergens een rol. Uitzonderlijk is dat bij hole 10, een par 3 van 120 meter waar vanaf de tee naar de green op een schiereiland geslagen moet worden. Heel apart en door ondergetekende niet eerder gezien op een golfbaan is het populierenbos waarin de eerste negen holes deels gelegen zijn. Met name de lichtval is heel apart, in het bos is het lichter dan in een ander bos gebruikelijk. We komen hier nog graag een keer terug om de baan te bespelen!

Meer beoordelingen van deze baan op:       

 

 

 

 

 

Golf Club de Sion  http://www.golfclubsion.ch
In een ruime vlakte, de Grand Champsec, net buiten het historische stadje Sion ligt de laatste golfbaan die we hier gedurende deze trip bespeelden. Vanaf deze vlakte, die breder is dan de Rhône-vallei bij Sierre heeft men een goed zicht op het Chateau de Valère (een gefortificeerde kerk) , het Chateau Tourbillon (de citadel van Sion) en de (behoorlijk steile) noordhelling van de vallei die hier bijna tot bovenaan met wijnranken is beplant. Anders dan bij de baan van Golf de Sierre heeft men hier moeten woekeren met de ruimte in het areaal dat voor de golfbaan beschikbaar was tussen de diverse (water-)wegen. Daar is architect Peter Harradine overigens wonderwel in geslaagd. Op de baan zelf is van ruimtegebrek geen sprake alleen bij de buitenste holes heeft men zich op de (krappe) begrenzing van de baan. De fairways zijn hier ruim en het aantal hindernissen beperkt. Ook voor hogere handicappers is een goede score hier goed mogelijk. Over het terras van het clubhuis hadden we tevoren al horen roemen. Dat bleek terecht, Het is er heel gezellig en de keuken presteert heel goed.

Meer beoordelingen van deze baan op:          
Sion
Vrijdag blijkt marktdag in Sion. Wij troffen het dat we op deze dag de gelegenheid hadden Sion wat nader te bekijken. Het is een van de oudste plaatsen in Wallis en men is er trots op zijn geschiedenis. In de Romeinse tijd was hier al een stad die destijds Sedunum werd genoemd. Onder de fundamenten van de twee grote kerken in het centrum heeft men belangrijke resten van een Romeins badhuis blootgelegd. Interessant en gezellig stadje dat Sion, een bezoek waard. Reisinformatie:
Wij reisden comfortabel met Swiss van Schiphol naar Zürich.   Swiss (Swiss International Air Lines) verzorgt dagelijks 4 rechtstreekse vluchten op dit traject met overstap naar Basel, Genève en Lugano. www.swiss.com.

SWISS Golf Traveller Club
Golfers kunnen voor ongeveer €170 per jaar lid worden van de SWISS Golf Traveller Club. Zij nemen dan zonder extra kosten een golfset mee op vliuchten van SWISS, Edelweiss Air en Lufthansa en profiteren van meer voordeel. www.swiss.com/golf
Vanuit Zürich reden we met een huurauto van Europcar naar Wallis. www.europcar.ch

Toeristische informatie over Zwitserland is te verkrijgen via het gratis nummer 00 800 100 200 30 of via www.MySwitzerland.com.
Regio-informatie via www.valais.ch, www.obergoms.ch, www.riederalp.ch, www.sierre-anniviers.ch

 

 

 

 

terug naar boven...

GC Riederalp
In de tunnel onder de Rhone gletcher
Morene helling bij Rhone gletcher
GC de Sion
GC de Sion
GC de Sierre
GC de Sierre
GC Riederalp
Golf Source du Rhône
Wapen Wallis
Luchthaven Zürich
Markt in Sion
Clubhuis GC de Sion; steile helling met wijnranken op de achtergrond
GC de Sierre
GC de Sierre
GC Riederalp
Manager Alban Jost slaat af op z'n eigen baan
Belvédère Hotel Furka