Golf Sempachersee

Luzern Kapelbrücke

Varen op Vierwoudstedenmeer desgewenst met (zonsondergangs-)diner

Golfclub Engelberg - Titlis

Golfclub Engelberg - Titlis, bouillon na hole 9

Golf Sempachersee Lakeside Course

Sempach historisch Centrum

Golf Sempachersee Lakeside Course Hole 8

Clubhuis Golf Club Luzern

Golf Club Luzern


Met een OV-kaart aan de slag in de regio Luzern - Vierwoudstedenmeer


Zodra in Nederland de bus vertraging heeft of er wissels zijn vastgevroren hoor je vaak de vergelijking met het openbaar vervoer in Zwitserland dat zich veel minder vaak uit het veld laat slaan. Voor mijn collega en mij was dit aanleiding dit eens te checken bij een tocht langs drie golfbanen in dit land. Bij twee van de drie banen stapten we stipt op tijd nagenoeg voor de deur uit de bus (bij de derde, een van de meest exclusieve banen van het land was de afstand wat groter).

Stipt
De treinen blijken er zeer comfortabel en het spoorboekje wordt akelig accuraat gevolgd. De stiptheid houdt ook in dat de conducteur steeds na vertrek direct voor kaartcontrole bij je staat en, zo ondervonden we, dat je onverwijld terecht wordt gewezen door mede-passagiers zodra je in een stilte-coupé een paar woorden met je collega wisselt.
Wie op deze manier reist zal normaal gesproken zijn golfset niet meenemen. Ook dat bleek geen probleem: Op de meeste clubs heeft men huursets voorhanden van variërend redelijke tot uitstekende kwaliteit.

Op een (klein) stationnetje


Engelberg


Engelberg is een bekende wintersportplaats nagenoeg exact in het midden van Zwitserland. Vlakbij ligt hier de Titlis een ruim 3000

Wapen Engelberg

meter hoge bergtop die met behulp van kabelbanen eenvoudig “bedwongen” kan worden. Vanaf de top kan bij helder weer naar men zegt 80 % van Zwitserland worden overzien. Opvallend is dat kennelijk voor toeristen uit India dit een zeer aantrekkelijke trekpleister is: Het is er vooral druk met toeristen uit dat land! www.engelberg.ch


Golfclub Engelberg-Titlis


In het dal iets buiten het dorp Engelberg ligt de baan van Golfclub Engelberg-Titlis. Bij aankomst op deze club, ’s-morgens om 9.00 uur, troffen we er meteen al een gezellige drukte, typisch voor een verenigingsbaan waar de leden elkaar niet alleen op sportief vlak treffen maar ook graag een kopje koffie of, later op de dag, iets anders met elkaar drinken. Onze (Nederlandse) gastvouw Lara Nijhof bezorgde ons leensets en vertelde het een en ander over de vereniging en de baan.


Watervallen en steile wanden


Nieuwsgierig geworden betraden we de nagenoeg vlakke baan en lieten we ons, tussen de slagen door, steeds afleiden door het spectaculaire panorama rondom. Grote en kleine watervallen en klimmers die spectaculair steile wanden beklimmen zijn hier vlak naast de baan te zien. De baan op 1000 meter hoogte is afwisselend, bepaald niet recht-toe-recht-aan en goed onderhouden. Op enkele plaatsen moet een ruige stroom worden gepasseerd en op enkele andere plaatsen komen vijvers als waterhindernis in het spel.

Warme bouillon
Na 9 holes staat er voor iedere speler (gratis) warme bouillon klaar. Hole 14 vormt hier een specialiteit: Deze korte par 4 van 195 (geel) / 170 (rood) meter lang kent een waterhindernis vlak voor de green. Voor de cracks (durfals) die er in slagen hier in een keer op de green te spelen is de uitdaging hier met een eagle af te ronden. Wie daar in slaagt wordt hier in de “eagle-club” opgenomen inclusief een eervolle vermelding op een bord bij deze green. Al met al een leuke niet al te lange baan (geel 5280 en rood 4650 meter) waarop ook voor minder gevorderde spelers een mooie score mogelijk is. http://www.golfclub-engelberg.ch/


Golf Sempachersee


Na een lijnbusrit vanaf het Centraal Station Luzern van exact 31 minuten stapten we uit vlakbij de baan van Golf Sempachersee.

Dit golfcomplex kent twee 18 holes banen, de Lakeside en de Woodside Course en biedt een spectaculair uitzicht op de Alpen en vanaf de Lakeside Course de Sempachersee. Op het terras van het moderne clubhuis legde eigenaar Daniel Weber ons uit dat zijn beleid is de lat voor kwaliteit

Daniel Weber

van de banen en alle bijkomende voorzieningen hoog te leggen. Met dit beleid slaagt hij er in om het aantal clubleden op 1200 te handhaven terwijl het bijbehorende prijskaartje gerust als aanzienlijk kan worden aangeduid.


Lakeside Course


Met leensets van topkwaliteit betraden we vervolgens de Lakeside baan om de uitlatingen van  Herr Weberte checken. We zijn hierbij niet teleurgesteld, de baan is wonderschoon, interessant qua ontwerp en fantastisch onderhouden. Omdat de baan in heuvelachtig terrein ligt (en we enkele dagen achtereen speelden) waren we wel ingenomen met het feit dat we een buggy tot onze beschikking hadden. Opmerkelijk: De openingshole is direct al een spectaculaire: een par 5 van 481 meter (geel) rechtuit over de top van een heuvel.


S-bocht


Hole 2 is een par 4 van 342 meter (geel) met een dubbele dogleg of, zo u wilt , een S-bocht. Lastig omdat bij de afslag ook een waterhindernis gekruist moet worden. Hole 8 tenslotte is een hole met water in een hoofdrol en niet voor niets de moeilijkste van het traject. De fairway van deze par 5 dogleg is smal en aan het eind ervan moet nog zo’n 60 meter over onder meer een meertje met hoog riet worden gekruist. Na onze ronde hebben we het restaurant ook kunnen bezoeken. Het lijkt hier wel of de architect en de kok hier in een voortdurend duel met elkaar zijn. Hun prestaties zijn imposant en wat ons betreft is de uitkomst nog onbeslist. http://www.golf-sempachersee.ch/sempach-index.php


Fietsen


Na onze golfronde op de Lakeside Course hebben we onze dag verder (sportief) gevuld met een rondje fietsen rondom de Sempachersee. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van e-bikes die op diverse plaatsen rondom het meer te huur zijn. Wij stapten op bij Campng Seeland**** in Sempach. Nagenoeg helemaal via fietspaden kan het meer gerond worden en onderweg treft men gezellige dorpjes oude monumenten en aangename strandjes. 


Golf Club Luzern


Vlak naast het centrum van Luzern troffen we de golfbaan van deze club, die in de wandeling wordt aangeduid met Golf Dietschiberg. Vanaf het terras voor het clubhuis heeft men een spectaculair zicht op het Vierwoudstedenmeer en de stad Luzern. Verder is de baan gelegen in een bosrijke omgeving en wordt men daar niet afgeleid door dit panorama. Aan alles op deze club is te zien dat dit de club is voor de happy few uit de omgeving. De voorzitter van de club is hier ook helder over: Het ledental wordt beperkt tot 450 ondanks het feit dat dit in hoge tarieven resulteert. Uiteraard is de baan fantastisch onderhouden. Qua lay out is hij echter niet echt bijzonder. Het karakter is voor het grootste deel recht-toe-recht-aan. De baan kent enkele vaak pittige klimmetjes maar voor het grootste deel heeft hij een vlak karakter. We deden op deze baan onze ronde met een electrotrolley die, vanwege genoemde pittige klimmetjes en vooral afdalingen was uitgerust met een schijfrem. Hole 19 is helemaal wat men bij een club als deze verwacht: Een beetje stijfjes maar verder in alle opzichten gewoon goed.  http://www.golfclubluzern.ch/

Golf Club Luzern


Enfin


Wie met openbaar vervoer reist en wil golfen in dit gebied kan hier uitstekend terecht.

Reisinfo:
We vlogen vlot en comfortabel met Swiss (Swiss International Air Lines) van Amsterdam naar Zürich. Swiss heeft dagelijks vier vluchten op deze lijn. Informatie en reservering: www.swiss.com.
Voor info over vervoer per trein, bus of boot en bijbehorende voordeelpassen: www.swisstravelsystem.com
Informatie (toeristisch) Zwitserland 00 800 100 200 30 en www.MySwitzerland.com
Regio-informatie via www.luzern.com, www.engelberg.ch.

Zentralbahn Luzern - Engelberg

Golfclub Engelberg - Titlis

Golfclub Engelberg - Titlis

Golfclub Engelberg - Titlis

Golf Sempachersee Lakeside Course

Clubhuis Golf Sempachersee Lakeside Course

Golf Club Luzern, electrotrolley met schijrem